Política 18/09/2019

Miquel Mir reclama el traspàs de la gestió de Costes davant la "passivitat" de l'Estat

Medi Ambient creu necessari posar en el centre del debat polític la limitació del creixement

Ara Balears
2 min
El conseller destaca que la seva política estarà marcada pel canvi climàtic

PalmaEl conseller de Medi Ambient i Territori del Govern, Miquel Mir, ha subratllat aquest dimecres al Parlamet la necessitat de plantejar al govern espanyol la transferència a la Comunitat de les competències de Costes. "No podem aguantar més davant la passivitat de l'Estat respecte del règim de control sobre concessions", ha afirmat.

Mir ha destacat també que "parlar de límits ha de deixar de ser marginal" en una legislatura que vindrà marcada per l'emergència climàtica i els seus efectes en un territori tan fràgil com són les Illes Balears. Aquesta emergència "ens posa de manifest la necessitat de ser encara més conscients de la limitació dels nostres recursos naturals, com per exemple l'aigua", ha indicat. En aquest sentit, ha reclamat que “es reconsideri la capacitat de càrrega que tenim com a país”.

El conseller ha insistit en la necessitat d’abandonar "les inèrcies de creixement sense límits per començar-nos a adaptar a una capacitat de càrrega que afecta els nostres recursos naturals". Per exemple, ha subratllat que "la suficiència d’aigua continuarà sent cabdal a l’hora d’informar sobre processos urbanístics".

Durant la compareixença davant el Parlament per tal d'informar de les directrius generals que marcaran la seva acció de govern, també ha destacat que es continuarà apostant pel desenvolupament de “normatives pioneres” aprovades la legislatura passada, com la Llei de residus i el Decret per a la conservació de la posidònia.

Així mateix, ha destacat que un dels aspectes clau del període que tot just comença serà el de la qualitat de la mar. Mir ha anunciat un pla per a la millora de la qualitat de les aigües costaneres a diferents escales, amb especial atenció a tots els emissaris, una tasca per a la qual rebrà la col·laboració de la Direcció General de Recursos Hídrics i d'Abaqua, com també de totes aquelles administracions locals que tinguin titularitat d'emissaris.

Combatre l'emergència climàtica

Diverses de les accions que té previstes el Govern estaran dirigides d'alguna manera a combatre el canvi climàtic i el seu impacte que, segons el conseller, "s’està manifestant abans del que es preveia". La Llei per a la conservació dels espais de rellevància ambiental, per exemple, inclourà mesures per garantir la bioseguretat i reforçar així la lluita contra les espècies invasores, un altre senyal de l'emergència climàtica.

A banda de l'ordenació i la disciplina, un altre dels eixos de la legislatura serà la prevenció d'un dels efectes potencialment més dramàtics de l'emergència climàtica: els incendis forestals. Així, Mir ha destacat que "tot i la recuperació de part del capital humà acomiadat el 2013, l'Ibanat encara necessita més múscul per lluitar contra els incendis forestals durant tot l'any en prevenció i extinció, i també per tenir cura dels nostres espais naturals".

En aquest sentit, la millora dels equipaments, l’establiment fix d’una base nord a Mallorca i l’inici de les obres a sa Coma d’Eivissa per establir-hi una seu definitiva són alguns dels objectius de l’empresa pública per a la legislatura. A més, a través del servei de gestió forestal, s'impulsaran les mesures d'autoprotecció en la interfase urbanoforestal, entenent que, en la lluita contra el foc, l’extinció ha de ser sols la resposta i mai l’actuació principal.

stats