Política25/04/2019

El GOB proposa un gran pacte pel territori i la transició ecològica als partits polítics

L'entitat ecologista qualifica d'"irresponsabilitat" que el medi ambient i el canvi climàtic no estiguin al centre del debat de les formacions

Maria Llull

PalmaEl GOB ha presentat aquest dijous un seguit de propostes que han fet arribar als partits polítics i que fan referència tant a mesures d'àmbit estatal com d'àmbit insular. El document ha estat presentat pel president del GOB, Amadeu Corbera, i el coordinador de l'entitat ecologista, Toni Muñoz. Una de les principals apostes per part d'aquesta organització és assolir "un gran pacte pel territori i la transició ecològica" amb diferents agents socials, a més dels partits polítics.

"El medi ambient no s'ha tocat en els debats polítics", ha assenyalat Corbera, qui ha qualificat d'"irresponsabilitat" que la problemàtica mediambiental no ocupi un lloc important a l'agenda dels partits polítics. El president del GOB ha insistit en la necessitat d'un pacte que assoleixi una "transició ecològica", la qual "no pot ser injusta" ni deixar ningú enrere. "Hem fet arribar les nostres propostes als partits i esperam que s'hi sumin", ha continuat Corbera, qui també ha advertit que "l'extrema dreta no fa cap bandera de la sostenibilitat".

Cargando
No hay anuncios

Quant a les propostes, encara que Corbera ha considerat que "totes són molt importants", n'ha assenyalat algunes com a irrenunciables. "Cal definir la capacitat de càrrega ecològica de les Illes Balears i crear una taula de diàleg", ha indicat.

A més, el GOB advoca per lligar la política d'habitatge "a la problemàtica territorial". "El mite neoliberal sobre la necessitat d'alliberar sòl és fals: mai no hi havia hagut tants d'habitatges com ara, quan tenim més problemes que mai", ha comentat el president del grup ecologista, que ha instat a "desclassificar el sòl urbanitzable i protegir el sòl rústic que queda".

Cargando
No hay anuncios

Un altres dels punts més urgents és "aturar ja l'autopista de Campos". "Convé pactar una solució que no sigui un desastre ecològic", ha dit Corbera. "No volem que l'autopista acabi arribant a Santanyí, i per això s'ha d'aturar ja", ha sentenciat.

Les propostes

El document que s'ha fet arribar als partits polítics recull mesures d'àmbit estatal i autonòmic. Pel que fa a l'escala estatal, el GOB aposta per "derogar la modificació de la Llei de costes" per afavorir la protecció del domini públic i impulsar una política de recuperació del litoral. A més, el grup ecologista insta a "paralitzar les ampliacions de ports i aeroports", així com a" transferir-ne les competències" a les autonomies. Pel que fa a l'habitatge, el GOB proposa "penalitzar fiscalment aquells que estiguin buits".

Cargando
No hay anuncios

Impulsar una Llei de canvi climàtic, racionalitzar el consum d'aigua, rebutjar el tractat de comerç internacional i implantar una fiscalitat ecològica que, a més de sancions, inclogui bonificacions són altres propostes que el GOB ha fet arribar als partits polítics.

Quant a les mesures d'àmbit autonòmic, el grup ecologista balear destaca la necessitat d'assolir "la sobirania en la gestió i l'abastiment dels recursos naturals" i la "contenció del creixement". Els punts bàsics del pacte pel territori que proposa el GOB inclouen "aturar l'especulació, la reconversió sense creixement, la desclassificació, la protecció de sòl rústic i un urbanisme al servei de les persones". A més, caldria un nou pla territorial a Mallorca que "aturàs el creixement insostenible".

Cargando
No hay anuncios

Un altre dels eixos estratègics és la "conservació de la biodiversitat", motiu pel qual cal "incrementar la xarxa d'espais naturals protegits". A més, el GOB demana que es desenvolupi la llei de canvi climàtic i transició energètica i s'estableixi "un model de mobilitat integral que prioritzi el transport públic" i eviti construir noves carreteres.