Feijóo: "Sánchez ha dimitit durant cinc dies per pura estratègia electoral"
ERC i Junts denuncien voluntat "d'interferir" en el 12-M i Sumar reclama "concrecions" al líder socialista
MadridMentre el PSOE respira alleugerit i celebra la decisió de Pedro Sánchez de no dimitir, l'oposició carrega amb força contra el president del govern espanyol per haver mantingut en suspens la societat espanyola durant cinc dies. Alberto Núñez Feijóo l'ha acusat d'estar fent "teatre". "Ha dimitit durant cinc dies per pura estratègia electoral, judicial o ambdues", ha opinat el líder del PP. Feijóo ha alertat que amb aquesta actuació que "divideix Espanya en dos", Sánchez tracta de "colar per darrere un canvi de règim". "Vol que els espanyols dimitim de la democràcia", ha assegurat el líder del PP amb to greu en una roda de premsa a la seu estatal del partit. Segons Feijóo, el president del govern espanyol tracta "d'enganyar" la ciutadania per evitar la fiscalització i la crítica.
"Qui amenaça la democràcia espanyola és qui pretén imposar-li un projecte de pur poder sense límits per no donar les explicacions que la societat li està exigint", s'hi ha tornat Feijóo davant les crítiques de Sánchez a les maniobres de PP i Vox, a qui responsabilitza de la seva amenaça de dimissió. El president dels populars ha avisat que el "comodí de la dreta i la ultradreta" ja no li serveix. "No hi ha fugida endavant possible", ha sentenciat. Tanmateix, el líder del PP ha descartat impulsar una moció de censura perquè no té una majoria al Congrés per aconseguir que el líder socialista plegui, però ha assegurat que l'única cosa que pot fer Sánchez és "prolongar l'agonia i la decadència" del seu projecte.
L'atribució d'intencions autoritàries a Sánchez feta per Feijóo s'alinea amb l'argumentari de l'ala dura del PP que encarnen Isabel Díaz Ayuso i José María Aznar, que també han valorat el discurs. La presidenta de la Comunitat de Madrid ha atribuït al cap de l'executiu la pretensió d'exercir "el poder sense control i sense contrapesos". A parer de la líder madrilenya, Sánchez ha aprofitat aquest període de reflexió "per veure com atacar els jutges, els partits polítics i la premsa independent" i ha considerat un "desvergonyiment absolut" que el secretari general del PSOE es presenti com l'abanderat d'una suposada regeneració democràtica quan "no ha fet altra cosa en els últims cinc anys que perseguir l'adversari polític".
Per la seva banda, l'expresident del govern espanyol i dels populars ha denunciat que Sánchez ha "buidat la presidència del govern de contingut institucional per ser suplantada per una comèdia de cabdillisme lacrimogen". Segons l'actual president de la FAES, l'explicació a aquesta actuació "desmesurada" és que Espanya està en una "situació materialment ingovernable". Aznar ha criticat que el líder socialista pretengui presentar com una "crisi sistèmica" la "simple" obertura de diligències contra la seva dona, Begoña Gómez. En aquest sentit, Feijóo ha insistit que Sánchez és "capaç d'utilitzar fins i tot la seva intimitat per guanyar temps" a la Moncloa. "Només s'estima a si mateix, el veritable sentiment que l'ha mogut és la por", ha assegurat Feijóo.
Qui també ha considerat "desproporcionada" la reacció de Sánchez és el president interí del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Vicente Guilarte, que ha emmarcat en la "normalitat" la investigació iniciada per un jutjat de Madrid contra Gómez. Guilarte, que la setmana passada va fer una proposta per tractar de desbloquejar la renovació de l'òrgan que encapçala, ha admès que aquest clima "no és gaire propici" per a l'acord. Santiago Abascal, que ha titllat Sánchez "d'aprenent de tirà" i "d'amenaça als dissidents", ha reclamat a Feijóo que trenqui la negociació amb el PSOE per renovar el CGPJ.
El líder del PP ha evitat situar-se en aquesta pantalla i reunirà demà els grups parlamentaris del Congrés i Senat per abordar la resposta al moviment de Sánchez. "No ens arraconaran", ha advertit Feijóo, que ha apuntat a possibles mobilitzacions contra el president espanyol.
Crides a la concreció
D'altra banda, els socis de la majoria plurinacional han reclamat concrecions a Sánchez sobre el compromís que ha adquirit d'impulsar una nova etapa que deixi enrere el fang de la picabaralla partidista. Per part de Sumar, Yolanda Díaz ha anunciat una trobada amb Sánchez aquest mateix dilluns per demanar-li "omplir de contingut" aquest "punt i a part". La seva vicepresidenta segona s'ha mostrat partidària d'aplicar reformes, com la del poder judicial, perquè es pugui renovar el CGPJ sense necessitat d'arribar a un acord amb el PP.
També l'hi ha demanat la líder de Podem, Ione Belarra, que com altres socis com EH Bildu han instat a obrir d'una vegada per totes la promesa regeneració democràtica. "Esperem fets i no només paraules. El moment és ara", ha afirmat la portaveu dels abertzales al Congrés, Mertxe Aizpurua. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, també ha exigit canvis al poder judicial, si bé ha opinat que un dels "menys importants" és el que afecta la renovació del CGPJ perquè suposa una batalla entre PSOE i PP.
Acusacions d'interferir en el 12-M
Més enllà de la dreta espanyola, també l'independentisme ha qüestionat l'actuació del líder socialista. Aragonès ha comparegut visiblement enfadat i ha denunciat la "sobreactuació desproporcionada" de Sánchez, que ha atribuït a una voluntat d'influir en els comicis del 12-M. "Sense eleccions i campanya electoral, hagués passat tot això?", ha preguntat el president de la Generalitat i candidat d'ERC, que ha considerat que els cinc dies de reflexió han estat una "maniobra política" per marcar l'inici de la campanya.
Des de Junts, Jordi Turull també ha acusat Sánchez de voler "interferir" en el 12-M amb un "tacticisme electoral indigne". En una declaració institucional, el secretari general de la formació ha assegurat que és "una greu irresponsabilitat utilitzar les emocions sobre el patiment que representa un assetjament mediàtic indigne" per "tacticisme". Segons Turull, la manera de fer l'anunci "demostra el caràcter electoralista de la seva maniobra".