Camí al 23-J
Política 19/06/2023

"Digui'm vostè en què he mentit": Sánchez reivindica el seu gir de 180 graus amb Catalunya

El líder del PSOE defensa els indults perquè la política "no està per donar corda a la venjança"

4 min
El líder del PSOE, Pedro Sánchez, en un acte de partit a Dos Hermanas (Sevilla)

Madrid"Per què ens ha mentit tant?", pregunta el periodista Carlos Alsina. "Digui'm vostè en què", respon Pedro Sánchez des dels micròfons d'Onda Cero, on feia cinc anys que no acceptava ser entrevistat. Davant la llista de decisions contradictòries que li ha posat sobre la taula Alsina, el president espanyol ha reconegut "un canvi de posició política", un "canvi d'opinió" amb relació a Catalunya, entre altres. De prometre que no indultaria els líders del Procés i manifestar que les condemnes es complirien senceres, a concedir la mesura de gràcia i també derogar el delicte de sedició. "He hagut de prendre decisions difícils, arriscades, complexes. Soc conscient que alguns oients d'aquesta emissora poden no votar el PSOE pels indults, però crec que la política està per resoldre problemes i no donar corda a les venjances passionals", ha argumentat el líder del PSOE, que s'ha congratulat que ara Catalunya no sigui una preocupació dels espanyols i la situació no s'assembli a la del 2017 i 2019.

Sánchez ha justificat que "un tema tan important com la convivència" en una part del territori espanyol mereixia el seu canvi d'opinió i ha destacat que els líders del Procés ja portaven gairebé quatre anys a la presó. "No quatre mesos o quatre dies, quatre anys", ha remarcat. Així, ha negat una voluntat de "neutralitzar la condemna", tal com li ha suggerit el periodista, i ha defensat la potestat de l'executiu d'aplicar mesures de gràcia, tot i que en el passat hagués criticat amb vehemència que els polítics indultessin altres polítics. El president espanyol ha reiterat que "no hi ha color" en com està Catalunya ara, ha reivindicat la seva gestió en aquest àmbit com "un dels principals actius" de la seva acció de govern i ha deixat entreveure que propostes de "trencament territorial" com la del 2017 poden afrontar-se simplement amb l'aplicació de l'article 155.

La dreta no desaprofita cap oportunitat per recordar d'aquests anys de legislatura l'assumpte dels indults i també les enteses entre el PSOE i EH Bildu. Tanmateix, el líder del PSOE ha volgut deixar clar que "no hi ha cap ministre de Bildu" al govern i que no ha firmat cap acord de legislatura ni de govern amb la formació abertzale. De fet, ha recordat que els últims quatre anys ha convalidat més decrets llei de la mà del PP que del partit basc i no per això es pot dir que hagi governat amb el PP. A més, ha aprofitat per recordar les operacions que els socialistes han fet a Euskadi i Navarra per negar-li alcaldies a EH Bildu. "No deixa de ser curiós que ara sembla que [Alberto Núñez] Feijóo és un home d’estat quan ha fet el mateix que va fer [Manuel] Valls fa quatre anys a Barcelona o el mateix que ha fet PSOE a Pamplona no donant l’alcaldia a Bildu i donant-la a una força conservadora com Unió del Poble Navarrès".

Per al PP, els pactes amb EH Bildu són una línia vermella i una qüestió que el partit continuarà explotant en campanya. Aquest dilluns mateix, Feijóo ha reiterat que revisarà bona part de l'agenda legislativa del govern espanyol i ha posat especialment èmfasi en les lleis i mesures "en què el vot de Bildu" ha estat "decisiu". "El vot de Bildu no servirà per a res al nostre país, excepte que s'adeqüi a la Constitució", ha afirmat en un esmorzar informatiu de Nueva Economía Fórum, informa Mireia Esteve.

Permetrà que governi Feijóo?

Aquest dilluns una enquesta publicada a la Cadena SER i El País pronostica una còmoda victòria del PP (136 escons), que fregaria la majoria absoluta amb Vox (36), mentre que el PSOE baixaria a 107 diputats i Sumar es quedaria amb 35. Pot ser un dilema que s'obri al PSOE després del 23-J, però que Sánchez no afrontarà fins que els espanyols hagin acudit a les urnes. "Després del que s'ha vist el 28-M, queda clar que el vicepresident de Feijóo és Santiago Abascal. [...] Hem tingut suficient experiència acumulada per saber quines són les opcions i l’aliança per la qual opta el PP, que és governar amb Vox", ha insistit, evocant els pactes municipals d'aquest dissabte i el ja consumat a la Generalitat Valenciana.

De moment, Sánchez dibuixa la lògica de blocs PP-Vox a la dreta i PSOE-Sumar a l'esquerra i, per això, ha reiterat la necessitat de celebrar debats cara a cara amb Feijóo, als quals el PP dona allargs. Aquest dilluns en un esmorzar informatiu el líder del PP ha anunciat que, en cas d'arribar al govern, vol regular per llei quants debats s'han de fer en campanya, i ha continuat sense concretar la seva resposta a l'oferta del PSOE de celebrar múltiples cara a cara fins al 23-J. Només s'ha compromès a celebrar un debat, sense aclarir si amb la resta de candidats a la Moncloa o cara a cara amb Sánchez.

Qui sí que va fer pública ahir la seva proposta és Sumar: un debat a quatre dels líders, un amb els set principals partits –inclouria ERC, PNB, EHBildu– i debats sectorials amb membres de les quatre grans formacions.De moment, els líders opten per les entrevistes, encara que siguin en camp contrari: aquest vespre Feijóo visitarà Hora 25, de la Cadena SER, i Sánchez ha tornat a Onda Cero, on Carlos Alsina l'ha acomiadat amb una última pregunta carregada d'intenció. "Com voldria ser recordat?"

stats