Política29/09/2020

La CUP porta al Congrés una proposició de llei per derogar la 'llei mordassa' i abolir el delicte de sedició

Els anticapitalistes denuncien que l'ordre públic s'ha vinculat a l'ordre polític

Xavi Tedó

BarcelonaEl març del 2015 s'aprovava la llei de protecció de la seguretat ciutadana, coneguda com la llei mordassa. El Congrés ha intentat fins a dues vegades, sense èxit, portar a terme una reforma integral dels seus articles més polèmics, però després de més de cinc anys la norma segueix intacta, malgrat el canvi de govern amb la moció de censura a Mariano Rajoy. Amb l'objectiu de reformar la llei, el PNB va registrar el 2019 una proposició de llei per modificar-ne els aspectes més lesius, però l'avançament electoral a l'abril, la repetició de les eleccions espanyoles i després la pandèmia van frenar el debat. Finalment, el ple del Congrés debatrà demà la seva admissió a tràmit i, si s'obté l'aprovació de la majoria dels grups, iniciarà per tercera vegada el seu camí a la cambra baixa.

No serà l'única moció sobre la llei mordassa que es portarà a debat. La CUP registrarà avui una proposició de llei –la primera que porten al Congrés– per derogar-la. "El dret a la protesta, lluny de ser un impediment per a l'exercici democràtic i de govern, és un dret fonamental i pedra angular dels sistemes democràtics", argumenta el text al qual ha tingut accés l'ARA. "El dret a la protesta entén que la participació política no es redueix al vot, que comprèn moltes formes d'expressió i intervenció, que serveix per transformar, per obligar els poders públics a retre comptes i per exercir de contrapoder a possibles excessos dels mateixos", afegeix el text per justificar la seva supressió.

Cargando
No hay anuncios

La formació anticapitalista també exigeix la derogació de la reforma del Codi Penal del 2015 i del delicte de sedició. Un delicte que els cupaires, a diferència dels comuns, no volen modificar, sinó abolir. "Les modificacions legislatives de la LO 1/2015 i la LO 4/2015, així com el manteniment del delicte de sedició malgrat la seva modificació en la Constitució de 1976, mantenen un concepte d'ordre públic vinculat a l'ordre polític, fet que el vincula al manteniment de l'statu quo i no a l'exercici fonamental dels drets de reunió, manifestació i protesta", denuncien els cupaires.