Política10/07/2019

Un 24,3% dels ciutadans balears vol un govern del PSOE amb Podem, però la majoria sense independentistes

El CIS ha publicat aquest dimecres l'enquesta postelectoral dels comicis generals, elaborada entre el 10 i el 25 de maig

Ara Balears/e. N.

PalmaEl 24,3% dels ciutadans balears veu la coalició del PSOE amb Podem com la fórmula adequada per al pròxim govern, encara que estan dividits sobre el paper de l'independentisme: un 15,2% veu bé el suport dels partits nacionalistes no independentistes i un 9,1%, dels partits nacionalistes independentistes. La segona fórmula preferida és la d'un govern del PSOE en solitari amb suport puntual d'altres partits (12,1) i la tercera, un govern de PSOE amb Ciutadans (11,4%). Així ho exposa l'enquesta postelectoral dels comicis generals que ha publicat aquest dimecres el CIS i que ha elaborat entre el 10 i el 25 de maig, dies previs als comicis autonòmics, locals i europeus que es van dur a terme dies després.

Segons el CIS, un 36,4% dels votants de les Illes que van dubtar entre anar o no a les urnes admeten que van decidir fer-ho pels “arguments i propostes programàtiques que van donar durant la campanya els partits i candidats” i un 27,3% va anar a votar per evitar que guanyassin les formacions de la dreta. Entre els que han dit qui van votar el 28 d'abril, la majoria (el 73,6%), asseguren que el varen escollir per convicció, lluny del 16,7% que ho va fer amb dubtes i el 6,9% que va votar el “mal menor”.

Cargando
No hay anuncios

És aclaparadora la majoria de votants que subratllen que haurien apostat pel mateix partit o coalició si haguessin sabut els resultats abans de votar: un 75%. Per altra banda, només un 1,5% hauria canviat el vot. A més, un 25,8% dels votants balears van dubtar entre diversos partits i coalicions. D'entre qui va dubtar, el 25,7 ho va fer entre PSOE i Podem; l'11,4%, entre PSOE i Ciutadans; també l'11,4%, entre PSOE i PP; i un 8,6%, entre Ciutadans i PP.

L'enquesta del CIS apunta, per altra banda, que només el 15,9% va admetre que la situació a Catalunya el va influir en el vot, enfront el 83,3% per qui no ho va fer. A escala estatal els resultats van en el mateix sentit: un 24% es va sentir influït pel procés català en el seu vot, mentre que un 74,8% no ho va sentir així.

Cargando
No hay anuncios

Els debats de televisió només van canviar el vot del 7,7% de la població de les Illes i la majoria dels enquestats van donar Pablo Iglesias per guanyador. Així ho veu el 38,5%, enfront del 15,4 que considera que va ser Pedro Sánchez, qui empata amb Albert Rivera. Un 7,7% es decanta per Pablo Casado, que en l'àmbit espanyol encara ha obtingut pitjor puntuació: només el 3,1% el considera el guanyador del debat.

El PP es va emportar en campanya la pitjor impressió dels votants, ja que un 27,3% considera que va ser el partit que més agressivitat i insults va emprar, seguit de Ciutadans (9,1) i Vox (7,3%). D'altra banda, l'enquesta postelectoral publica una nova valoració dels líders i els suspèn a tots a les Balears. El millor valorat és Pedro Sánchez –que a escala espanyola sí que l'aproven, amb 5,1 punts–, seguit der Pablo Iglesias (4,1), Albert Rivera (4,1), Pablo Casado (3,6) i Santiago Abascal (2,8).