25/11/2022

L’enemic del petit comerç no és la foscor, és Amazon

“Esperam que aquests llums treguin la por i la incertesa i que les vendes es recuperin”. D’aquesta manera va parlar el president d’una patronal de petit comerç el dia que l’Ajuntament de Palma va presentar l’enllumenat de Nadal, més d’un mes abans de les festes, amb una estrella i una bolla gegants com a principal novetat. Perquè ja se sap que passar per davant d’una bolla gegant de llums provoca unes ganes incontenibles de comprar tota la temporada d’hivern, amb complements inclosos. Per això, Cort gastarà enguany un 8% més i invertirà 1,6 milions d’euros en el muntatge, el manteniment, el desmuntatge i la factura elèctrica. Tot, amb la benedicció dels capitosts de les energètiques, que cada desembre fan l’agost, malgrat que els llums ara són led i els horaris, restringits.

Per si la cosa no queda clara fins aquí, el mateix Ajuntament palmesà en va fer bandera i assegurà que aquesta orgia de llum i brillantor, sobretot als carrers del centre, “és un compromís amb les patronals perquè no coincidís amb el Black Friday [25 de novembre] i animar les vendes del petit comerç de Ciutat”. És a dir, que els palmesans pagaran 1,6 milions d’euros perquè suposadament els comerciants podran fer caixa d’aquesta manera.

Cargando
No hay anuncios

Però, és la foscor l’enemic del petit comerç? Deixaran els consumidors de clicar a la pàgina d’Amazon perquè els arbres de Palma lluen i brillen com mai? Quedaran buides les grans superfícies a causa de la il·luminació? La resposta més previsible a les tres preguntes és ‘no’. Ja fa temps que el petit comerç és una mena de Quixot que intenta lluitar contra els molins gegants del capitalisme. Anar a una botiga perquè necessites alguna cosa, mirar, que el dependent et doni un cop de mà i comentar alguna cosa no gaire transcendental són actes cada vegada menys freqüents, perquè et pots comprar el món sencer a cop de clic. Que les coses no van bé és evident, i que encara no s’ha trobat la recepta de la supervivència del petit comerç, també.

No té pinta de ser un problema que ni tan sols es pugui pal·liar una mica amb il·luminació al carrer. Però aquest assumpte és més greu encara, perquè les institucions de tota mena, des de les europees fins a les locals, demanen estalvi energètic a la ciutadania. Europa és espectadora d’una guerra que, a més de caure amb tot el seu pes sobre les víctimes innocents, també fa perillar el subministrament de gas. I està molt bé, això de demanar estalvi. No només ho hem de fer per les conseqüències de la guerra, sinó perquè potser així podríem retardar uns instants l’apocalipsi climàtica. Però també convendria que fos un tot compassat, amb les institucions donant exemple. En aquest terreny, el de l’exemplaritat, l’Ajuntament de Palma podria haver fet un gest simbòlic i no haver incrementat la despesa. Segur que hi ha un punt mitjà ben interessant entre anunciar estrelles gegants i deixar la ciutat a les fosques. En aquestes circumstàncies, una dosi de seny sí que ajuda a trencar la por.