02/11/2018

Una rèplica tan delirant com l’original

Barcelona‘L’omissió de la família Coleman’

TEATRE ROMEA 29 D’OCTUBRE

La família Coleman torna a viure entre nosaltres i aquest cop parla en català. La comèdia negra de l’actor, dramaturg i director Claudio Tolcachir ha sigut un èxit arreu del món i un exemple del millor teatre naturalista que es fa i es desfà avui dia. La versió argentina va visitar el Temporada Alta i seguidament el Lliure i el Borràs entre el 2009 i el 2011 i va assolir un aplaudiment unànime.

Cargando
No hay anuncios

La proposta funciona com un seguit de situacions dins de la desequilibrada quotidianitat de la peculiar família Coleman, en un joc on l’humor, negre i no tan negre, emmascara la mirada dramàtica, fins i tot cruel, sobre uns personatges marcats per les incapacitats. La menys important és la del Salvador, un jove que pateix alguna mena de distorsió psicològica sense diagnosticar i per això té unes reaccions tan sorprenents com hilarants. Molt més anguniosa és la de la seva mare, la Memé, un dona terriblement fràgil i amb comportaments gairebé infantils malgrat haver parit quatre fills de pares diferents i que, lluny d’afrontar la realitat, només busca una manera d’escapar-se’n. No és estrany que un altre dels fills mostri un comportament misteriós, com misterioses són les seves anades i vingudes de la casa. La llar s’aguanta sobre l’àvia, pal de paller que assumeix amb infinita tolerància i sorprenent seny el desgavell de la casa. De fet, la seva mort provocarà la desfeta.

El repte d’aquesta nova producció era òbviament assolir l’excel·lència naturalista que havíem descobert i de la qual havíem gaudit al muntatge argentí, perquè aquesta és una obra d’actors i actrius que funciona pel ritme, per la precisió a l’hora de col·locar cada frase, per les inflexions de la narrativa escènica i, al capdavall, per la música del llenguatge que Tolcachir, tot i no conèixer l’idioma gaire bé, ha aconseguit que soni perfecta (de ben segur que gràcies a la traducció de Jordi Galceran). I mèrit, sens dubte, d’un excel·lent repartiment encapçalat per Francesca Piñón, Sergi Torrecilla, Roser Batalla i Bruna Cusí. Un muntatge que ningú s’hauria de perdre.