05/01/2019

Ordenar la casa o llençar el marit

Netflix ha estrenat Tidying up ( ¡A ordenar! ), la versió televisiva del bestseller mundial sobre l’ordre domèstic que aporta felicitat a les persones, una teoria zen impulsada per Marie Kondo. Són programes d’uns trenta-cinc minuts en què la japonesa exerceix de supernanny de l’ordre. Un furgó negre elegantíssim aparca davant de llars nord-americanes que han sol·licitat la seva visita i en surt Marie Kondo, delicada, diminuta i de peus enormes, acompanyada de la seva assistent i intèrpret. Si plou li aguanta el paraigua. Les famílies celebren la seva arribada i li mostren el caos de les seves llars: cuines atapeïdes d’estris, armaris de roba que ja no es poden ni tancar, garatges plens de capses i bosses que ningú recorda què guarden, calaixos farcits d’estris inservibles i habitacions infantils convertides en magatzems de la rampoina. Marie Kondo dona les pautes inicials per començar la marató de l’ordre i, abans de marxar, fa una breu oració, de genolls a terra, per agrair a la casa el seu servei.

Les famílies comencen la teràpia de l’ordre llençant el que no volen, guardant el que els fa feliços i organitzant la casa. La japonesa va fent visites periòdiques per supervisar la tasca, donar nous consells i iniciar noves fases de classificació: plegar la roba, gestionar armaris, arxivar fotografies... Com en els clàssics programes de televisió nord-americans, un cop acomplerta la missió, se’ns mostra la comparativa de l’abans i el després.

Cargando
No hay anuncios

Televisivament, el programa no és del tot reeixit tenint en compte el potencial metòdic, pràcticament obsessiu, que defensa Marie Kondo. S’han explotat poc els consells del seu bestseller a nivell visual, falten tutorials (tipus do it yourself ) de com classificar objectes i no es treu partit narratiu del caos, les angoixes i els maldecaps que suposa una marató de l’ordre en aquestes llars tan caòtiques.

A més, hi ha un element transversal en aquest programa digne de ser destacat: en la immensa majoria de capítols, Marie Kondo visita sempre llars que s’ajusten a l’estereotip heteropatriarcal. Tot i que es té cura amb la diversitat racial, els patrons familiars es repeteixen: les dones viuen angoixades pel desordre, perquè el caos dificulta la seva tasca com a mares i coordinadores de la vida domèstica, i els homes accepten resignats els desitjos i excentricitats de la seva esposa perquè admiren el seu sacrifici diari. Elles duen a terme la neteja amb l’ímpetu que dona la fe en una nova vida, i ells amb parsimònia escèptica, que desapareix quan veuen que guanyen espai.

Cargando
No hay anuncios

Al final, amb l’objectiu aconseguit, tots dos admeten davant la càmera el seu benestar màxim i com la vida de parella resulta més agradable. I tens la sensació que les dones no han acabat la tasca: si llencen també aquells marits potser arribaran al clímax de la felicitat i encara guanyaran més lloc.