12/03/2016

El mapa de la meva vida

La vida és, entre altres coses, acumulació: d’objectes, papers, fotos, quadres, declaracions de renda, cartes d’amor i tota mena de coses ocultes al fons dels calaixos i els armaris i als amagatalls dels soterranis. Les coses es van acumulant. S’amunteguen per culpa de l’instint adquisitiu, la nostàlgia i la inèrcia. N’hi ha algunes que potser són útils, però moltes no.

Les possessions poden tenir un efecte encoratjador si són boniques o simplement reconfortants; són les fites d’una vida que ens recorden on les vam comprar i amb qui. Però també ens poden transmetre una sensació d’empresonament. ¿Qui no ha tingut l’impuls de desempallegar-se de tot i viure en llibertat? La humanitat la podem dividir a grans trets entre els que acaparen i els que llencen. Entre ells acostumen a discutir, sobretot si viuen en parella.

Cargando
No hay anuncios

Aquests són els pensaments que em passaven pel cap mentre m’obria camí al dormitori que des de fa uns mesos faig servir com a traster, sobretot per guardar-hi els llibres que ja no em caben als prestatges i també les caixes que no em ve de gust obrir. La construcció d’una llar no és un procés constant sinó que va a rampells, intercalats amb períodes d’inactivitat.

En ple furor de fer neteja i endreçar, vaig ensopegar amb els meus mapes: centenars de mapes fets per empreses com Michelin o Rand McNally o l’agència britànica Ordnance Survey. Mapes que indicaven les carreteres, les pistes i les vies fèrries de la regió de Marsella, des de Jerusalem fins al Paraguai passant pel congost de Cheddar. Per donar testimoni dels fets -que és el que els periodistes han de fer- cal anar d’un lloc a l’altre, i durant molt de temps només hi ha hagut una manera d’orientar-se. Un bon mapa en un lloc conflictiu era un salvavides.

Cargando
No hay anuncios

Aquells mapes semblaven d’un altre món, com les màquines de cosir antigues o els enormes transistors d’una altra època. Els vaig toquejar sense saber què fer-ne. Els Google Maps i els GPS els han agafat el relleu. Una veu incorpòria et guia cap a una destinació el context geogràfic de la qual és irrellevant. Però la tecnologia et desorienta i et porta de dret cap a una séquia. Quan el GPS s’espatlla, caiem en el pànic.

Vaig pensar que potser hauria de llençar tots els mapes. Quin sentit tenia conservar-los si ja no em feien falta? El que passa és que els mapes m’encanten: la seva manera de representar els contorns i l’escala convida a l’exploració. Sembla, però, que amb aquest raonament no n’hi havia prou per guardar-los.

Cargando
No hay anuncios

Aleshores la meva mirada es va posar en dos mapes d’un país que ja no existeix -Iugoslàvia- i en un altre mapa dels països que van néixer arran d’aquesta mort -Eslovènia, Croàcia, Bòsnia, Sèrbia, etc.-, i em vaig veure transportat a les guerres que van destruir Iugoslàvia als anys 90. L’explosió d’un projectil a Sarajevo, la contracció de l’estómac, l’estreta vall i les muntanyes que escopien mort, el cafè dolç de la ciutat vella i un indicador a la carretera, al sud de Split, que assenyalava a l’esquerra cap a Sarajevo i tot dret cap a Dubrovnik. Jo sempre girava cap a l’esquerra, allunyant-me del mar, cap a la capital bosniana, aleshores assetjada. I en aquesta carretera va ser on, el 1994, vaig fer una volta de campana, vaig aterrar en un camp i vaig acabar de cap per avall mentre uns camperols bosnians intentaven treure’m de les restes del naufragi.

Sigui com sigui, vaig sortir-ne viu. El meu fill va néixer al cap d’uns quants dies a París. La vida depèn de molt poc. Té els seus camins i dreceres.

Cargando
No hay anuncios

Itàlia hi estava ben representada: mapes del llac de Como, de la Campània, de Sicília. Fer de periodista a Itàlia als anys 80 va ser tot un plaer. Ara era de nou a Roma: l’entrevista a Bettino Craxi, aleshores primer ministre, que desbordava força animal i va tenir una mala fi a Tunísia. La trucada, amb la seva amenaça inconfusible, en plena nit a Palerm, quan investigava per escriure una sèrie de quatre articles sobre la màfia per a The Wall Street Journal. Els pins de Villa Borghese; les pistes de terra batuda en què es pot jugar tot l’hivern; l’agrònom xerraire de l’Úmbria convençut que podria conrear tòfones; les mongetes de cal Nino a la Via Borgognona i, a Roma, aquell demolidor retrat del papa Innocenci X fet per Velázquez.

Aquests mapes, vaig pensar, han dibuixat d’una manera aproximada el mapa de la meva vida. Em vaig sentir transportat a la ciutat vella de Jerusalem, a prop de la porta de Damasc: parades de mercat on s’amunteguen els dàtils i les magranes; els palestins que surten de la mesquita d’Al-Aqsa cap al camí d’El-Wad; els jueus ortodoxos que gairebé xoquen amb ells quan es dirigeixen al Mur de les Lamentacions; una multitud de cristians filipins que surt de la Via Dolorosa carregant una creu que miren de fer passar entre àrabs i jueus.

Cargando
No hay anuncios

I tornava a ser allà. La vida és barreja i unió, malgrat els esforços de tots els fanàtics del Pròxim Orient per provocar la divisió. Iugoslàvia va morir coberta de sang perquè va ser molta la força necessària per desunir-la.

No vaig ser capaç de llençar aquells mapes que ja no em feien falta. Les meves fronteres hi estaven representades. No vull viure sense ells.

I ara la confessió: potser tinc tendència a acaparar per culpa d’un trauma. Tinc un record molt vívid del meu pare al jardí de la casa de Londres on vaig passar la major part la meva infància: apilava objectes per fer-ne una foguera. A les flames hi van anar a parar joguines velles, arxius, papers i el bat de criquet amb la firma de Don Bradman amb què jo jugava de petit i que ell havia fet servir abans que jo. Això passava després del primer intent de suïcidi de la mare; va ser la preparació per a una acció nefasta.

I després d’això la família es va perdre en territori inexplorat.