EDUCACIÓ
Misc12/04/2014

L’Estat lidera l’abandonament escolar a Europa

Un de cada quatre joves espanyols no segueix cap formació després d’haver superat 4t d’ESO

Raquel Correa

Brussel·lesGairebé un de cada quatre joves espanyols deixa les aules després d’haver acabat l’educació obligatòria: una taxa rècord que situa l’Estat com el país de la Unió Europea amb més abandonament escolar prematur. En concret, el 23,5% dels joves espanyols d’entre 18 i 24 anys decideixen no seguir amb els estudis ni cursar cap formació específica un cop superada l’ESO. Aquesta taxa és molt més alta entre els homes (27,0%) que entre les dones (19,9%).

Així es desprèn de les dades publicades ahir per l’oficina d’estadística comunitària, l’Eurostat, segons la qual la xifra d’Espanya va doblar la mitjana europea d’abandonament escolar el 2013: 11,9%. Tot i ser el número 1 de la llista, la de l’any passat és la millor dada històrica que ha registrat Espanya i representa una caiguda de l’1,4% respecte al 2012 i de més de 7 punts des del 2005 (30,8%). Amb tot, Espanya encara està lluny de complir l’objectiu a què s’ha compromès amb la Unió Europea: reduir l’abandonament escolar prematur al 15% d’aquí al 2020. Malta i Portugal, que trepitgen els talons a Espanya en abandonament escolar, han registrat una millora encara més positiva en els últims anys: des del 2005 Malta ha retallat l’abandonament escolar en gairebé 13 punts (del 33,0% al 20,9%), i Portugal, en gairebé 20 (del 38,8% al 19,2%).

Cargando
No hay anuncios

Rècord d’universitaris

L’Estat, en canvi, supera la mitjana europea de joves amb estudis universitaris. Mentre que la taxa se situa en el 36,8% per al conjunt de la Unió Europea, a Espanya són el 40,7% els joves d’entre 30 i 34 anys que han acabat la carrera. En l’ensenyament superior els resultats són millors entre les dones (48,4%) que entre els homes (36,1%). L’objectiu del govern espanyol és arribar a un 44% de llicenciats en acabar la dècada.

Cargando
No hay anuncios

A Europa els països amb més joves amb carrera universitària són Irlanda, Luxemburg i Lituània, mentre que a la cua del rànquing hi ha Itàlia, Romania i Croàcia. Tant la baixada del fracàs escolar com les bones xifres pel que fa als joves que completen l’educació universitària a Espanya semblen tenir una relació directa amb la crisi i la falta d’oportunitats. Abans de passar a allargar les files davant les oficines d’atur i convertir-se en ni-ni, els joves prefereixen continuar els estudis.