Misc13/09/2015

El laborisme vira a l’esquerra i aposta pel lideratge de Corbyn

El diputat més rebel guanya les primàries del partit amb el 59% dels vots

D.p.

LondresJeremy Corbyn es va convertir ahir en el nou líder del Partit Laborista després de guanyar -tal com s’esperava- les primàries del partit amb el 59,5% dels 442.667 vots, una victòria més contundent encara que la de Tony Blair el 1994. Corbyn es va imposar a Andy Burnham (segon, amb un 19%), Yvette Cooper (17%) i la candidata de Tony Blair, Liz Kendall (4,5%). En el seu discurs d’acceptació, Corbyn va dir que la seva victòria “mostra un partit i un moviment apassionat, democràtic, divers, unit i absolutament determinat a buscar una societat més decent i millor”. També va dir que el missatge que s’ha de treure de la seva victòria és que “la gent està enfadada amb la injustícia i la desigualtat”, un discurs que l’acosta al de noves formacions com Podem o Syriza, però que s’ha gestat dins d’un dels dos grans partits britànics.

Una de les claus de la seva victòria va ser el vot dels nous membres del partit, prop de 200.000, que es van inscriure a última hora per donar suport a Corbyn, que tenia molt poc suport dels diputats. “Benvinguts al nostre partit, benvinguts al nostre moviment -els va dir Corbyn-. I tots aquells que se’n van anar perquè es van sentir desil·lusionats [en referència al gir que va fer el laborisme cap al centre amb Tony Blair], a tots ells els dono la benvinguda altre cop”. Corbyn també va agrair el suport dels “milers de joves que tornen a interessar-se per la política i que se n’havien mantingut lluny per culpa dels polítics”.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que set parlamentaris ja han dimitit del gabinet laborista a l’oposició, Corbyn va dir: “No em vaig presentar a les eleccions per dividir el partit sinó per crear un debat”.

Els crítics diuen d’ell que ha convertit el partit laborista en partit protesta i no creuen que pugui guanyar les eleccions del 2020. De moment, ha promès que demanarà disculpes per la Guerra de l’Iraq. Corbyn va ser un dels principals contraris a la invasió de l’Iraq de Blair i fundador del moviment Stop the War. Ahir en el discurs va dir que la crisi dels refugiats és conseqüència de la guerra i va criticar “la falta de compassió i de visió del govern de Cameron” en aquest tema. Després, el veterà polític es va unir als prop de 100.000 manifestants que van sortir als carrers de Londres en solidaritat amb els refugiats sirians i per demanar al govern de Cameron que compleixi amb la legalitat i els aculli.

Cargando
No hay anuncios

La victòria de Corbyn, de 66 anys, és un viratge a l’esquerra per al vell Partit Laborista i una de les victòries més inesperades en un partit britànic. Quan va presentar la seva candidatura amb un missatge en contra de les mesures d’austeritat, a favor de la renacionalització de l’energia i el transport, reivindicant els impostos als rics i en defensa dels drets dels treballadors, ningú no apostava per ell. Però va anar guanyant suports, sobretot dels sindicats i de la gent jove, fins al punt que els ex primers ministres laboristes Tony Blair i Gordon Brown van fer campanya en contra d’ell.

Un historial rebel

Cargando
No hay anuncios

En els seus 30 anys com a parlamentari laborista ha defensat la unitat d’Irlanda, el desarmament nuclear i la causa palestina, va ser arrestat el 1984 per haver-se manifestat contra l’apartheid, i ha expressat públicament la seva simpatia per Hamàs, Hugo Chávez i Evo Morales. Des del 2001 ha desobeït les ordres del partit en 500 votacions al Parlament, el 25% del total. Sobre Marx va dir que “va ser una figura fascinant que va observar molt i de qui podem aprendre molt”. Sobre els rics: “M’agradaria que els superrics es divideixin entre ells el pagament de les necessitats de la resta de la comunitat”. També va dir que “les infraestructures de gas, d’electricitat, d’aigua i ferroviàries de la Gran Bretanya van ser construïdes amb inversió pública després de la Segona Guerra Mundial i van ser privatitzades a preus simbòlics en benefici de cobdiciosos confiscadors d’actius de Thatcher i Major”.

El seu predecesor, Ed Miliband, va admetre ahir la “victòria clara” de Corbyn i va demanar respecte pel “mandat” del partit. El ministre de Finances conservador, George Osborne, va opinar que amb l’elecció de Corbyn els laboristes s’asseguren “el retrocés de tota una generació”. Per la seva banda, la cap del govern escocès, Nicola Sturgeon, va confiar que “Corbyn doni suport a l’SNP en la votació contra la renovació del Trident”, el polèmic programa nuclear britànic en aigües escoceses.