27/11/2016

Tot esperant Merkel

LIDERATGE. Angela Merkel ja ha anunciat que aspira a seguir ocupant la cancelleria Alemanya després de les eleccions del setembre del 2017. Merkel fa el pas endavant i, de cop, és com si Europa i el món sentissin que, enmig de tants interrogants, hi ha alguna cosa certa a l’horitzó. Després del desencantament mutu i de la declarada incomprensió de Barack Obama pel mètode lent i incoherent de la Unió Europea, l’encara president dels Estats Units fa una gira de comiat i passa per Berlín per oferir el testimoni de líder de les democràcies liberals a la cancellera alemanya. Merkel es pot tornar a erigir en garantia d’estabilitat en un món que trontolla.

RESPONSABILITATS. Amb l’amenaça de l’extrema dreta a les presidencials franceses, la incertesa de l’administració Trump, el desafiament de Moscou, la incapacitat de pacificar el Pròxim Orient i l’absència d’iniciativa política de Brussel·les, Merkel es tornarà a oferir com a Mutti (mare) protectora dels alemanys i líder dels europeus. Com si, en els dotze anys que porta ja al poder, no hagués tingut cap part de responsabilitat en aquest ensorrament del projecte comunitari: en la lenta resposta a la crisi financera i les inalterables receptes econòmiques; en el discurs moral de la fallida grega i en les amenaces d’expulsió de l’eurozona que es van verbalitzar contra Atenes; en la divisió nord-sud d’Europa; en la connivència del Partit Popular Europeu, del qual forma part Merkel, amb les polítiques il·liberals de socis ideològics com el primer ministre hongarès, Viktor Orbán; com si Alemanya no s’hagués posicionat clarament en un dels dos bàndols en què Vladímir Putin ha polaritzat la política exterior europea envers Rússia; com si Merkel no fos responsable d’haver enviat a Brussel·les un comissari com Günter Oettinger, denunciat recentment per les seves relacions amb un lobista del Kremlin a la capital belga, i per unes declaracions racistes i homòfobes que s’ha negat a retirar. Oettinger, a més, s’ha salvat d’haver de donar explicacions al Parlament Europeu per la intercessió del Partit Popular Europeu i del president de l’Eurocambra, l’alemany Martin Schulz, que aviat marxarà cap a Berlín per intentar disputar-li la cancelleria a Merkel en nom dels socialdemòcrates. És el retrat perfecte de com l’ordre alemany impera a les institucions europees i de com Berlín també contribueix al dèficit democràtic de Brussel·les.

Cargando
No hay anuncios

BUIDOR. Encara que Obama l’hagi investida com la seva successora transatlàntica, l’agenda d’Angela Merkel té un objectiu els pròxims dotze mesos, i es diu Alemanya. El motor d’Europa també té les seves pròpies disfuncions: el desencanta- ment amb la política i l’augment d’un vot antisistema que engreixa, sobretot, els resultats de la xenòfoba Alternativa per a Alemanya. El país viu una profunda crisi d’identitat (com Europa, d’altra banda).

Merkel continua sent un poder indiscutible a la UE -sobretot per la buidor absoluta que hi ha a la resta de l’escena política comunitària- però l’Alemanya i l’Europa d’avui tenen molt poc a veure amb les de fa onze anys, quan va accedir a la cancelleria per primer cop.

Cargando
No hay anuncios

Merkel no pot liderar la UE si el seu únic projecte és gestionar desapassionadament l’emergència. Ni pot fer-ho en solitari. Aquesta és una Europa que haurà de començar a mirar el món i a ella mateixa amb uns altres ulls. Necessita recuperar valors, prioritats i visió per fer front a una realitat cada cop més imprevisible.