08/08/2017

Les dones són a Zan TV

On són les dones? A Zan TV. Fa poc més de dos mesos que a l’Afganistan es va inaugurar un nou canal de televisió que està tenint una bona resposta a nivell d’audiència. En un país saturat amb més de setanta canals de tota mena, Zan TV és únic: està dirigit per una dona, produït per dones i pensant en els interessos de les dones. La seva finalitat és empoderar-les i informar-les que poden desenvolupar una vida personal independent més enllà de casa seva. La cadena, amb seu a Kabul, ofereix programes insòlits a les teles del país sobre les negociacions de les feministes amb l’islam, drets reproductius, assessorament legal a dones... Ho diu un dels seus eslògans: “Som el vostre mirall”. Volen mostrar noves possibilitats i referents a la població femenina.

La idea va sorgir d’un home, Hamid Samar, sorprès per les peticions laborals de dones que rebien en el mitjà on treballa i que eren rebutjades per qüestió de gènere. L’Afganistan és un país que fa setze anys estava sota el règim talibà, que recloïa les dones a casa. El panorama ha millorat una mica però, encara ara, nou de cada deu dones del país són víctimes d’abusos físics, psicològics o sexuals. Per això Zan TV és una idea televisiva radical i valenta. Fa el que no permet cap altra cadena. Nasrine Nawa, la directora d’informatius, explicava al The Guardian : “Volem que les dones tinguin un rol actiu en la vida política i social”. De moment Zan TV funciona amb cinquanta dones contractades, d’entre 17 i 28 anys. Un 50% són treballadores i l’altra meitat tenen contracte en pràctiques. La missió és preparar una nova generació de periodistes en un país que ha vetat l’educació a les dones. També han contractat deu homes perquè les ensenyin a treballar com a operadores de càmera i a dominar l’edició.

Cargando
No hay anuncios

Yasamin Yarmal és la presentadora de l’informatiu estrella. Més enllà de cobrir l’actualitat, les notícies tenen especial sensibilitat amb la realitat de les dones del país: matrimonis arranjats amb nenes, violacions o denúncies sobre l’accés a l’educació. Mehria Azali, periodista de la cadena, explica que “sí que hi ha cadenes que fan reportatges sobre els abusos a dones, però no ho expliquen tot perquè tenen por de ser titllades de feministes”.

La cadena té un programa nocturn setmanal en què entrevista dones afganeses polítiques, advocades o activistes. A la graella també hi ha un programa de cuina, però amb una finalitat molt diferent de l’habitual: receptes ràpides i saludables per treure’s fàcilment de sobre aquesta tasca domèstica imposada.

Cargando
No hay anuncios

És lògic que si històricament la televisió ha estat clau en la imposició d’uns estereotips de gènere i una ideologia masclista, ara es vulgui fer servir el mitjà com a eina d’influència per resoldre-ho. Llarga vida a Zan TV i a totes les iniciatives mediàtiques que intenten promoure un món més just per a tothom.