09/04/2017

Doctrina Trump

SÍRIA. Donald Trump ha descobert la utilitat de l’agenda internacional. L’America first que el va portar a la Casa Blanca s’ha vestit, en qüestió de dies, d’hiperactivitat exterior quan ha calgut esvair fantasmes i polèmiques internes. El president dels Estats Units va ordenar, dijous passat, bombardejar amb míssils Tomahawk la base aèria siriana d’Al-Xairat com a represàlia per l’atac amb armes químiques perpetrat pel règim de Baixar al-Assad que, segons l’Observatori Sirià de Drets Humans, va fer almenys 87 morts. Amb aquesta operació aïllada, Trump va provocar la condemna de Moscou i es va distanciar, així, de l’ombra de Vladímir Putin i de la seva capacitat d’influir en la nova administració nord-americana.

Trump ha fet el que Obama no es va atrevir a fer: castigar Al-Assad per l’ús d’armes químiques contra la població (tant se val que ell fos una de les veus que, el 2013, demanés per Twitter al president demòcrata no intervenir). I ho ha fet sense demanar permís al Congrés. I ara què?

Cargando
No hay anuncios

La guerra siriana té un llarg historial que acredita la inutilitat del cop de força sense estratègia. La represàlia momentània sense cap pla polític ha permès a Baixar al-Assad aplicar sis anys de destrucció -total, cruel i sense respecte a cap legalitat internacional- sobre el seu propi poble. Trump ha optat per l’escenificació de la revenja, però la seva administració continua sent totalment contradictòria quan es tracta de posicionar-se sobre el manteniment del president sirià al poder. La intervenció russa i iraniana a Síria han apuntalat i enfortit Al-Assad, i els Estats Units han estat incapaços, fins avui, d’una alternativa.

COREA DEL NORD. Com si tots els enemics s’haguessin conxorxat per posar Trump a prova en qüestió de dies. Corea del Nord va reprendre les seves proves amb míssils balístics un dia abans de la cimera EUA-Xina. La resposta de Trump ha estat desafiar el règim de Pyongyang amb l’enviament de vaixells de guerra nord-americans a les aigües de la península coreana i la reclamació al president xinès, Xi Jinping, de més contundència de Pequín contra el règim nord-coreà si no vol que Washington actuï unilateralment.

Cargando
No hay anuncios

El bombardeig a Síria també era, probablement, un missatge per a Pequín. Per alguna cosa es va decidir durant una reunió d’urgència a Florida, on hi havia Trump i Xi.

El president nord-americà s’ha definit a ell mateix, aquests dies, com un home “flexible” en la política i en la vida. Un líder que castiga el “desafiament a la humanitat” que suposa un atac amb armes químiques -que ho és, sens dubte-, i que obvia les violacions dels drets humans, les tortures i la persecució política, per exemple, a Egipte. Perquè la mateixa setmana ha beneït amb entusiasme l’autoritarisme repressiu d’Abdel Fattah al-Sissi.

Cargando
No hay anuncios

INTERVENCIONISME. Trump s’havia passat anys argumentant que la guerra de Síria no era un problema dels Estats Units, que Rússia havia de ser un amic, i que la veritable amenaça -econòmica i política- dels nord-americans era la Xina. En només uns dies, Trump ha decidit intervenir en el caos sirià, ha desafiat Moscou i ha exhibit hospitalitat i entesa amb Xi Jinping. I la premsa nord-americana, de cop, ha tret els bombos i els platerets. “Crec que Donald Trump es va convertir, ahir a la nit, en president dels Estats Units”, deia el periodista Fareed Zakaria a la CNN l’endemà de l’atac a la base del règim sirià. Com si la intervenció per ella mateixa l’elevés a la categoria de líder creïble i fort. Una incertesa menys.

La política exterior de l’administració Trump havia estat, fins ara, un misteri. Trump portava l’etiqueta d’aïllacionista i un gran interrogant a l’esquena. L’exhibició de l’última setmana suposa fer retornar els Estats Units allà d’on venien. Lluny de la cautela d’Obama, del compromís amb el canvi climàtic dels últims temps, passa a la inèrcia de l’intervencionisme, al paper del líder que reparteix advertiments a aliats i enemics. I, malgrat tot, és impossible anunciar que aquesta serà la doctrina exterior de Trump perquè és molt probable que la imprevisibilitat continuï marcant la seva agenda política.