Pròxim Orient
Internacional 01/04/2023

"Quan tenia 14 anys, m'enviava a destrossar cotxes de l'ONU": així era la vida d'un adolescent a les ordres del ministre de Seguretat d'Israel

Un antic membre d'una organització supremacista jueva denuncia des de l'exili com els utilitzava Itamar Ben Gvir

3 min
Gilad Sade (al centre, de blanc) i Itamar Ben Gvir (esquerra),durant un visit de l'avui ministre a un grup d'adolescents durant un judici el 2004. Tots van ser condemnats.

RomaAssetjar els palestins, vandalitzar cotxes i cases, ocupar terres… Gilad Sade, un israelià de 36 anys, recorda quan a l'adolescència va pertànyer a una organització supremacista jueva. "Vaig entrar a la presó per primera vegada als tretze. En aquells anys, Itamar Ben Gvir i jo érem carn i ungla", explica Sade a l'ARA des de Roma, on s'ha hagut d'exiliar. Itamar Ben Gvir és avui el ministre de Seguretat Nacional del govern més extremista de la història d'Israel. El seu partit, Poder Jueu, va obtenir sis escons a les legislatives de l'any passat i forma part de l'executiu d'aliança de la dreta amb la ultradreta que lidera Benjamin Netanyahu.

Ben Gvir, de 47 anys, es va unir quan era jove al Kach, un partit sionista radical classificat com a organització terrorista als anys 90 per Israel, els Estats Units, la Unió Europea, el Canadà i el Japó. El 1995 es va fer famós per amenaçar el llavors primer ministre, Yitzhak Rabin, tres setmanes abans que l'assassinessin.

"A casa teníem una foto de Baruj Goldstein penjada al menjador", recorda Sade. També conegut com "el carnisser d'Hebron", Goldstein era un metge arribat des de Nova York que va assassinar 29 palestins amb un fusell d'assalt el 1994. El padrastre de Sade era aleshores la mà dreta de Ben Gvir. Sovint, el nen quedava a càrrec seu, quan tots dos vivien a l'assentament il·legal de Kiryat Arba.

Passamuntanyes i alicates

Sade tenia 14 anys quan Ben Gvir li va demanar que es cobrís amb un passamuntanyes abans de donar-li unes alicates i explicar-li per on trencar el filat i entrar al complex de les Nacions Unides a Jerusalem sense ser vist. La seva missió aquella nit va ser destrossar cotxes de l'ONU i fer grafits contra l'organisme a les parets de l'edifici.

"Ell no assumia mai riscos. M'esperava escoltant música hassídica al cotxe mentre jo em colava al complex de nit", diu. Ben Gvir, continua, "reclutava joves de famílies desestructurades; deia que els allunyava dels carrers i les drogues, però els pagava per cometre delictes", assegura Sade, que va abandonar el moviment extremista amb 21 anys.

"Va ser un procés molt llarg i dolorós per poder superar, entre altres coses, l'odi cap a mi mateix pel mal que havia infligit", admet. Avui és periodista, i part de la seva tasca se centra a desemmascarar aquells que, diu, van arruïnar la seva vida i la de centenars de joves. El preu a pagar ha estat l'exili: no pot tornar a Israel per les nombroses amenaces, i menys avui, quan aquells que van ser els seus mentors són al poder.

Yishai Fleisher, portaveu d'Itamar Ben Gvir, va declinar respondre les preguntes formulades per l'ARA i va qualificar de "poc serioses" i "propaganda gihadista" les acusacions de crims d'odi contra el ministre.

Dominació

L'any passat es va batre el rècord de palestins morts a Cisjordània a mans de les forces armades israelianes des de la Segona Intifada, i aquest any, amb operacions militars com la que va deixar onze palestins morts i 80 de ferits a Nablus el mes passat, l'espiral de violència està llançada. Alberto Spectorowsky, professor de ciències polítiques de la Universitat de Tel Aviv, explica per telèfon que l'actual clima de violència està relacionat amb els càrrecs de corrupció contra el primer ministre, Benjamin Netanyahu. "Hi ha un conflicte desfermat entre els que defensen una democràcia amb institucions liberals i els que volen restar poder i independència als tribunals".

Netanyahu va jurar el càrrec immers en un procés obert per suborn, frau i abús de confiança. "Sense aquest judici pendent, seria un defensor més de la democràcia liberal", assegura el politòleg. Pel que fa a Ben Gvir, Spectorowsky apunta a "un escenari obert": "Netanyahu no té interès a calar foc a l'Orient Mitjà, i és per això que s'encarrega de contenir Ben Gvir. Tot i això, aquest últim va anunciar que abandonarà la coalició si li prenen autoritat".

Human Rights Watch apunta que el nou govern d'Israel impulsa "una política per mantenir la dominació dels jueus israelians sobre els palestins", i hi inclou Itamar Ben Gvir, que ha estat acusat per un tribunal israelià d'incitació al racisme i suport a una organització terrorista.

En una entrevista al Canal 12 israelià el 4 de febrer, el ministre donava un termini de tres mesos al govern perquè implementés mesures com la pena de mort per als terroristes o la creació d'un cos armat integrat per civils. També ha augmentat un 400% el nombre de permisos d'armes que es poden concedir mensualment.

"Ara vol armar tothom per contenir aquests atacs que, malgrat això, han augmentat des que ocupa el càrrec", assegura Sade. Respecte al futur del seu país i la seva tornada a curt termini, l'israelià es mostra pessimista: "Israel és un parany no només per als palestins, sinó també per a tot aquell que pensi diferent".

stats