Tenis

Paula Badosa i Garbiñe Muguruza, les hereves d'Arantxa i Conchita, se citen a les semifinals del Masters

La gironina, amb 24 anys acabats de fer, viu el millor moment de la seva carrera

4 min
Paula Badosa jugarà la semifinal del Màsters

BarcelonaDues jugadores formades a Barcelona es trobaran a Mèxic a les semifinals del WTA Finals, el Masters femení de tenis. En el passat només Arantxa Sánchez Vicario havia aconseguit arribar a la final del torneig que tanca la temporada amb les millors jugadores de l'any, quan el 1993 va perdre a Nova York davant de Steffi Graff. Ara serà el torn de Paula Badosa o Garbiñe Muguruza. I té gràcia que la cita sigui a Mèxic, ja que Badosa va néixer a Nova York i Muruguza a Veneçuela. El destí sempre és entremaliat. Dues jugadores nascudes al continent americà s'hi troben representant dos clubs barcelonins, el Barcino en el cas de Muguruza i l'RCT Barcelona 1899 en el cas de Badosa.

Després d'anys convertits en un desert a nivell de resultats, el tenis femení estatal ha ressorgit. Altre cop, com gairebé sempre, amb Barcelona com a capital, tal com va passar ara fa 25 anys, quan era normal veure Arantxa Sánchez Vicario i Conchita Martínez al Masters. La catalana en va jugar 13. L'aragonesa formada a Barcelona, 12. Ara Badosa i Muguruza busquen ser a la final de dimecres a la matinada, a les 2.30 h, contra la guanyadora del duel entre l'estoniana Anett Kontaveit i una rival encara per determinar: Arina Sabalenka o Maria Sakkari.

Garbiñe Muguruza al Masters de tenis.

Badosa hi arriba sense por, conscient que ha superat els problemes físics i també els mentals, quan incapaç d'aguantar la pressió va necessitar aturar-se per començar de nou. La gironina ha canviat fa poc de preparador per posar-se en mans de David Antona, excampió d'Espanya de salt d'alçada, amb qui ha treballat per fer un pas endavant a nivell físic, guanyant potència i massa muscular. A Mèxic, en alçada, on tot costa més, Badosa sembla volar per la pista. Ha canviat del tot, físicament i mentalment. I avisa que és l'inici, no el final. "Crec que puc millorar molt més", diu. Filla de Josep Badosa i Mireia Gibert, una parella que va viure a Nova York 13 anys treballant en el món de la moda, fent tant de models primer com de dissenyadors després, Badosa va créixer a Begur, des d'on recordava les fotos que s'havia fet a Nova York amb les germanes Williams. Tot i això, ella admirava Maria Xaràpova, la russa que en certa manera s'ha convertit en una ombra incòmoda, ja que sovint se li ha comparat. El tenis passaria a ser part de la vida de Badosa quan el va descobrir en un campus a Platja d'Aro. "Va ser un amor a primera vista. Volia anar a jugar cada dia. Si plovia, plorava enfadada", explica Badosa, que marxaria amb 14 anys al club Tenisval de València per seguir formant-se i arribaria a Barcelona quan en tenia 17. Després de guanyar per primer cop el torneig de Roland Garros en categoria junior, però, van arribar els problemes amb la pressió. Durant setmanes va abandonar la raqueta, fins que la va tornar a agafar un dia sola a la pista de Platja d'Aro on tot havia començat. "Ho vaig passar malament. La por a fallar, la manera com la gent parla de tu abans dels partits... I era molt jove", recorda. Un retorn a les arrels per tornar més forta de la mà de Xavier Budó, actualment membre de l'àrea esportiva del Barça, amb qui entraria per primer cop al top 100 del tenis mundial. La millor Badosa, però, ha arribat després del canvi d'entrenador. I de la pandèmia, quan va fregar les semifinals de Roland Garros, va quedar-se a un pas de les medalles als Jocs de Tòquio i va triomfar a Indian Wells.

La tenista de l'RCT Barcelona 1899, que ha celebrat els 24 anys amb les semifinals del Masters, viu el millor moment de la seva carrera. Ara busca arribar a una nova final davant de Muguruza. Les dues mai s'han vist les cares en un torneig oficial, malgrat que han coincidit molts cops per mig món. Ara els toca fer-ho a Guadalajara, a Mèxic. Els toca fer-ho amb una final en joc. Per a la jugadora nascuda a Caracas, filla d'un basc que havia emigrat a Veneçuela, seria una oportunitat per tornar a una gran final per primer cop des d'inicis del 2020, quan va caure a la final de l'Open d'Austràlia. Amb 28 anys, la tenista del CT Barcino va superar a l'últim partit de la fase de grups Anett Kontaveit per 6-4 i 6-4, i va poder accedir a les semifinals com a segona de grup. Ara es trobarà amb una Badosa que debuta en un Masters. Ella, en canvi, ja viu la seva quarta aventura al torneig, on va caure a les semifinals el 2015.

Amb dos títols grans al sarró, el Roland Garros del 2016 i el Wimbledon del 2017, la jugadora que va passar per l'Acadèmia Bruguera de Santa Coloma de Cervelló té més experiència que Badosa en aquests partits, però la jugadora de Begur ha trobat el seu millor joc en aquest tram final de temporada. Muguruza, que sembla sentir-se com a casa a Mèxic –va sortir a jugar contra Kontaveit amb una samarreta de la selecció mexicana de futbol–, ja ha guanyat aquest any els torneigs de Dubai i de Chicago. El duel contra l'estoniana, que portava 12 triomfs seguits, era una final, després d'haver debutat amb una derrota al Masters. Però Muguruza ja sol fer-ho, això de reaccionar quan sembla contra les cordes.

stats