A falta d’entesa, animació sense privilegis
L'Espanyol lamenta no haver pogut assolir un acord definitiu amb dos grups que mantenen fronts oberts
Barcelona165 dies. O el que és el mateix, gairebé 5 mesos i mig. Aquesta és la vida que ha tingut la Incondicional 1900, un projecte de grada d’animació unitària de l'Espanyol que va veure la llum de forma pública el passat 9 de juny però que ha sigut clausurat aquest dilluns pel mateix club en veure que no pot assegurar la “convivència i la unitat entre els diferents grups d’animació a l’RCDE Estadi”. El club blanc-i-blau, per tant, es queda sense animació regulada al seu estadi fins a nova ordre. La decisió presa per l’actual consell d’administració compta amb el vist-i-plau de Chen Yansheng, un empresari que, a diferència d'anteriors presidents com Daniel Sánchez Llibre o Joan Collet, “està acostumat a no cedir a pressions”, segons apunten fonts pròximes al club.
L’animació no desapareix, ja que tant la Curva RCDE com la Penya Juvenil 1991, els dos principals grups d’animació, així com la resta de grups i d’aficionats, seguiran animant l’equip. El que desapareix, de moment, són les especificitats i privilegis que aquests grups tenien: elements com el megàfon o la tarima, així com múltiples pancartes o banderes.
Contra el Leganés pot tornar la divisió
Com queda ara, doncs, l’animació al feu espanyolista? D’entrada, la zona habilitada per a la 1900 torna a quedar oberta perquè hi accedeixin els abonats que aquesta temporada hi tenien un seient. El club també ajudarà a recol·locar els que vulguin marxar dels sectors 109 i 110. Així, encara que no s’hagi manifestat en cap sentit, és més que probable que la Juvenil torni a la ubicació on s’ha situat des d’inicis del 2013, a la grada superior del gol Prat, i la Curva i els socis independents que ho considerin es quedaran a la grada inferior del gol Cornellà.
El pulmó espanyolista, per tant, tornarà a estar dividit malgrat els esforços del club per reunir tots dos grups en una única zona. Els grups també n'han fet, però no han resultat suficients, segons l'entitat. De moment, l’única reacció pública al tancament de la 1900 ha arribat per part de la Curva, que en un comunicat va expressar el seu suport al club “siguin quines siguin les circumstàncies”, per tal de poder remar junts i que l’animació torni a Cornellà. “Esperem poder contribuir-hi en positiu”, afegeix el grup.
L’entitat manté el seu desig d'assolir aquest objectiu, però l’endarrereix uns mesos, a l’espera d'aconseguir una entesa més endavant. Segons ha pogut saber l’ARA, el club de moment no preveu donar més explicacions que les emeses sobre aquest punt en el comunicat de dilluns. És a dir, que ni el responsable de l’àrea social, Alberto Ariza, ni el director de seguretat, Àlvar Mallafré, compareixeran en roda de premsa per donar explicacions respecte d'això. L'objectiu d’aquesta decisió és doble. D’una banda, evitar entrar en detalls que no beneficiarien cap de les parts. De l'altra, es planteja el conseller delegat, Ramon Robert, com a la figura responsable d’exposar un missatge unitari. “Si cadascú hi diu la seva, aquests grups s’agafen a qualsevol declaració per tornar a generar polèmica”, assegura a l’ARA una font pròxima al club.
S’obre ara un període de temps indeterminat on el club emplaça les parts a recapacitar per, més endavant, aconseguir treballar conjuntament. Les reunions establertes fins ara han sigut sempre entre 2 de les 3 parts, mai totes 3, fet que dificulta l’entesa definitiva. A més, en la majoria de reunions, segons expliquen fonts pròximes, no es tractava la temàtica principal sinó “disputes personals”. “Mai s’ha parlat de la grada en si, el projecte els semblava bé, però no es parlava de l’animació, sinó de personalismes i animadversions entre grups”, explica un dels membres que ha participat en les converses. Amb una economia enfortida i un equip que comença a encaixar peces, recuperar l’animació és el gran repte d’un Espanyol que necessita el suport dels seus.