Barça
Esports 09/06/2022

El Barça presenta el seu sistema per protegir els infants en tots els espais del club

El mecanisme té una nova política de protecció i un nou protocol d'actuació en casos d'abusos físics, verbals, sexuals o 'bullying'

3 min
La Masia, el nou edifici de la qual es va inaugurar aviat farà cinc anys, ha perdut pes en el primer equip del Barça.

BarcelonaL'Auditori 1899 del Camp Nou s'ha omplert per la presentació del Sistema de Protecció a la Infància del Barça, un sistema "pioner" segons el president Joan Laporta, que donarà "cobertura de manera directa o indirecta a prop de 200.000 infants i joves de diferents àmbits, de la Masia, a les escoles o els esports amateurs". "Protegir els menors és una obligació, una prioritat. De vegades al món de l'esport no se'n parla, sembla un tabú. Però al Barça volem inspirar, millorar el sistema de protegir els menors. Volem mostrar aquest sistema que hem creat i hi donarem accés a qui vulgui implementar-lo en altres institucions", ha explicat Laporta, que ha volgut destacar: "Al Barça sempre hem estat pioners en la protecció de menors, sempre ho hem fet en el passat". "Aquest és un sistema dinàmic que ens afecta a tots. On caldrà anar millorant. Potser apareixen situacions imprevistes. Doncs caldrà aprendre i millorar, però portem gairebé dos anys treballant en aquest sistema que ens afecta a tots, del president als infants. Cal que tothom hi estigui 100% implicat", defensava la directora de la Fundació, la doctora Marta Segú.

Aquest sistema comprèn una nova política de protecció i un nou protocol d'actuació en casos d'abusos físics, verbals, sexuals o bullying. Joan Laporta ha presidit l'acte acompanyat per la secretària general de l'Esport, Anna Caula, la directora de la Fundació, Marta Segú, el chief compliance officer del club, Sergi Atienza, el psicòleg i consultor Francisco Javier Romeo i l'experta internacional en drets de la infància Elda Moreno. Moreno ha recordat que el món de l'esport presenta unes característiques molt concretes que poden servir per ajudar els joves, però també poden generar dinàmiques negatives amb "acudits, bromes o un clima competitiu negatiu". Atienza ha explicat que han dedicat molt de temps a fer aquesta feinada, que intenta detectar les zones fosques, on no es veu què passa, per evitar casos. Romeo, per la seva banda, ha recordat: "Quan el club ens contacta hauríem pogut fer un document que acabés a un calaix, però no era la idea. Es va començar amb formacions a persones i després entrevistes per entendre en detall els àmbits de treball del club i la Fundació. Calia fer una feina de qualitat". Segons Romeo, perquè el sistema arribés a tots els treballadors i col·laboradors del club era clau tenir respostes ràpides, ja que si tot es queda en paraules "els joves perden confiança en nosaltres". I si s'aconsegueix la confiança dels joves, "llavors és més fàcil que ells s'obrin als professionals del club explicant situacions que siguin externes al Barça, i així ajudem a millorar la societat". "Ens ha encantat veure el compromís del club en aquest tema, no s'ha presentat fins a tenir un protocol molt sòlid. És una mostra de lideratge i de valors. No conec gaires institucions del món de l'esport amb un sistema com aquest, tant de bo altres clubs facin el pas que ha fet el Barça", ha afegit.

Marta Segú ha recordat: "A la fundació fa anys que treballen amb nens i nenes d'entorns vulnerables. Però de vegades sembla que a l'esport es parla menys d'aquests casos, com si existissin pocs casos, quan llavors veus per la premsa que sí que hi ha casos. Per això calia una feina seriosa, feta de forma integrada. No pas una feina d'unes setmanes, no. Portem temps treballant amb experts per aprendre en aquests gairebé dos anys de feina. La protecció de la infància ha de ser clau". "Parlar del sistema i fer-lo funcionar –ha dit Segú– ja és un primer pas per allunyar qualsevol persona que pugui cometre abusos. Si sap que el Barça treballa així, molts ja no intentaran entrar al club. Cal treballar sense abaixar la guàrdia per protegir la infància", ha afegit.

El protocol del club s'agrupa en quatre grans blocs. El primer se centra en les persones que treballen amb menors, amb un codi de conducta que tothom s'ha de comprometre a complir. El segon, en els entorns i les activitats, identificant potencials riscos. El tercer aborda les situacions amb un protocol d'actuació clar per actuar ràpid. I el quart vol crear una cultura d'organització ajustant diversos processos transversals. L'abast del sistema afecta tots els espais del club amb presència de menors d'edat, de la Masia (550 menors), la Barça Academy (24.000 menors), esports amateurs (800) i també la fundació del club, que treballa en diferents continents, amb 158.800 beneficiaris.

La representant especial del secretariat general sobre violència contra els infants de les Nacions Unides, la doctora marroquina Najat Maalla M'ijd, ha participat en l'acte en un vídeo, on ha animat altres clubs a seguir l'exemple del Barça.

stats