Tenis

Novak Djokovic, detingut a Austràlia

El jutge decideix aquest cap de setmana sobre la seva deportació, després que el govern li cancel·lés novament el visat

3 min
Djokovic, entrenant a l'Obert d'Austràlia

Barcelona"Per la salut d'Austràlia" i "l'interès de la ciutadania". Amb aquests arguments justificava Austràlia la decisió de tornar a suspendre el visat de Novak Djokovic. El tenista serbi, que estava fent un pols amb el govern del país oceànic per poder participar a l'Open d'Austràlia malgrat no estar vacunat contra el covid-19, veu com se li tornen a tancar les portes a la participació del primer Grand Slam de la temporada. L'objectiu d'Austràlia és deportar Djokovic, però les autoritats ja han avançat que s'esperaran fins dissabte per detenir el tenista i iniciar els tràmits per fer-lo fora del país. Mentrestant, els advocats del jugador s'han afanyat a presentar un recurs i està previst que en les hores vinents Nole sigui citat a declarar. La decisió, a tot estirar, s'ha de prendre el diumenge

Les sospites sobre si Djokovic va amagar un viatge a Marbella abans de volar cap a Austràlia, i de si va manipular una prova PCR per simular un fals positiu, haurien sigut les gotes que han fet vessar el got de la paciència del govern australià. De moment les autoritats no han confirmat fins a quin punt tenen avançada la investigació, però el ministre d'Immigració, Alex Hawke, s'ha mostrat inflexible en el comunicat emès aquest divendres a la tarda (hora australiana), on informava de la decisió del govern de tornar-li a retirar el visat.

La situació del tenista està en mans dels seus advocats, que s'han afanyat a presentar un recurs contra la decisió al Tribunal Federal de Circuit i Família del país. Però la decisió pot ser una arma de doble tall, ja que si ara la justícia li gira l'esquena, Djokovic s'arriscaria a no poder entrar a Austràlia durant tres anys. En paral·lel, els advocats del ministeri d'Immigració asseguraven que la deportació no seria imminent i que com a mínim s'esperarien fins dissabte, un cop haguessin tractat el cas amb els funcionaris que s'encarreguen d'executar aquests processos. De fet, el jutge Anthony Kelly, encarregat del cas, sol·licitava la detenció de Nole per a aquest dissabte però, a la vegada, exigia que no se'l fes fora del país encara, a l'espera que pugui donar la seva versió dels fets durant el cap de setmana. La previsió és que declari el mateix dissabte i que s'acabi decidint, en un sentit o en un altre, el diumenge. Just un dia abans que comenci l'Open d'Austràlia, el torneig pel qual Nole havia volat fins a Oceania, però que ara mateix ha quedat en un segon pla.

Deu dies fugint d'estudi

El cas es remunta al dia 5 de gener, quan Djokovic va aterrar a Austràlia per aclimatar-se i preparar l'Open del país oceànic, que comença el dilluns 17. A priori, Nole no podia entrar al país, però va aconseguir una exempció mèdica al·legant que havia passat el coronavirus al mes de desembre. Ara bé, Austràlia no ho va veure clar i la setmana passada va decidir retenir Djokovic en un hotel mentre en tramitava l'extradició, ja que les autoritats no donaven validesa a l'exempció mèdica que havia sol·licitat i li van retirar el visat.

El tenista va presentar un recurs a la justícia australiana, que, contra pronòstic, li va donar la raó. Ara bé, mentre Djokovic podia sortir de l'hotel i començar els entrenaments, el ministeri d'Immigració continuava estudiant el cas. Aquesta setmana sortien a la llum les sospites sobre el viatge a Marbella –suposadament hauria mentit en el qüestionari d'entrada a Austràlia– i sobre la prova PCR. Finalment, aquest divendres, tres dies abans de l'inici de la competició i amb el quadre de competició definit –on Djokovic, que ha guanyat el torneig nou vegades, figura com a primer cap de sèrie–, Austràlia ha decidit cancel·lar per segona vegada el visat del tenista.

El cas ha aixecat molta polseguera a Austràlia, que viu uns mesos convulsos, sacsejada per l'impacte de la variant òmicron. Una enquesta recent del govern mostra que el 83% de la població està a favor de fer fora Djokovic, i un percentatge similar consideraria que mantenir-lo en terres australianes seria un tracte de favor per la seva popularitat. Ara bé, precisament per la importància del tenista, el que ha guanyat més vegades l'Open d'Austràlia i que, en cas de tornar-lo a guanyar aquest gener, es convertiria en el jugador amb més Grand Slams de la història del tenis superant els 20 de Rafa Nadal i de Roger Federer, el cas també ha passat a ser una batalla entre partidaris i detractors de la vacunació obligatòria. I també ha obert un conflicte diplomàtic entre Austràlia i Sèrbia, que estan "en converses permanents", segons confirmen els dos governs. És precisament per aquest impacte mediàtic que la deportació de Djokovic, que hauria sigut imminent en qualsevol altre cas, s'està allargant més del compte, i fins i tot no es descarta que finalment s'acabi suspenent i pugui participar al torneig. En qualsevol cas, sembla que –ara sí– el serial està arribant al final.

stats