Barça
Esports 07/04/2023

Els 1.500 milions de l'Espai Barça 's'obliden' del nou Palau Blaugrana

El finançament no preveu la construcció del pavelló aprovada per referèndum i assemblea de socis

4 min
Render de l'interior del futur Palau Blaugrana.

BarcelonaEl finançament de l'Espai Barça tira endavant. El gruix de l'acord es va tancar entre dilluns i dimarts per la diferència horària amb els Estats Units, on hi ha les seus principals de Goldman Sachs i JP Morgan, les institucions financeres encarregades d'estructurar l'operació. Es compleixen, per tant, les previsions de la junta directiva de Joan Laporta, que a finals de la setmana passada es va emplaçar a la present per acabar de segellar el crèdit més important de la història del club: 1.500 milions d'euros per reformar el Camp Nou i els seus voltants. La institució s'embarca en aquest exigent compromís malgrat els problemes per quadrar els números sense haver de vendre patrimoni.

El Barça busca ara la manera de comunicar els detalls de l'acord als socis, que van donar el sí a una operació que no superés els 1.500 milions incloent-hi la construcció d'un nou Palau Blaugrana sobre els terrenys del Miniestadi. No hi ha, ara per ara, notícies en relació amb l'empresa que aixecarà aquest pavelló perquè hi juguin les seccions blaugranes i s'hi organitzin esdeveniments. En canvi, sí que ha transcendit que els 1.500 milions es tornaran amb l'única garantia dels ingressos del Camp Nou. Això sí, amb un interès inicial d'entre el 5,5% i el 6% que l'entitat espera reduir a partir del cinquè exercici, quan s'espera que l'estadi reformat ja estigui a ple rendiment.

A falta de les explicacions oficials, el finançament, que s'arrossegarà fins al 2047, es completarà en diversos trams. El primer, aportat per Goldman Sachs i JP Morgan, servirà en part per eixugar préstecs pont sol·licitats anteriorment per valor d'uns 200 milions. També hi participaran diversos inversors al voltant dels quals hi ha un silenci absolut. N'hi ha que han dubtat de seguir en l'operació després del cas Negreira i n'hi ha que han reduït l'aposta que tenien prevista inicialment. Els que sí que resisteixen ho fan després de demanar explicacions a Laporta davant les amenaces de la UEFA sobre una hipotètica exclusió de la pròxima Champions a causa de l'escàndol arbitral. El president blaugrana els ha convençut presentant-los un pla B amb amistosos i gires per compensar el sotrac econòmic que suposaria no anar a Europa.

La previsió de Limak és començar les obres al juny

L'acord cristal·litza malgrat el debat intern que hi va haver a la junta sobre la conveniència de tirar-lo endavant. Vuit hores de reunió ordinària al Camp Nou van confirmar les discrepàncies als despatxos, que es van començar a esvair quan el Barça va comunicar a la RFEF que el primer equip de futbol jugarà el curs que ve a Montjuïc, cosa que no agrada al vestidor que comanda Xavi Hernández. Limak està cridada a introduir la maquinària pesant a Arístides Maillol a principis de juny, però abans el club haurà d'aconseguir la llicència definitiva d'obres de l'Ajuntament de Barcelona. Les fonts consultades diuen que els temps es compliran. L'Espai Barça està a punt de començar a rodar per no aturar-se.

Sense rastre del nou Palau Blaugrana

L’agència de ràting KBRA, l'encarregada de valorar el risc del crèdit del projecte, va informar fa un mes els inversors del desglossament dels 1.500 milions d'euros: 850 per a la remodelació del Camp Nou; 150 per a contingències; 145 per retornar el préstec pont de Goldman Sachs; 131,6 d’interessos durant la construcció; 97,2 per a altres contingències de l’Espai Barça; 36 per a la construcció del Campus Barça; 35 per a altres despeses de construcció; 32,2 per a les despeses de l’emissió de bons; i 23 d'honoraris per a Limak. És a dir, ni rastre del nou Palau. Fonts oficials del club han donat la següent argumentació a l'ARA: “Tenim una aprovació per assemblea que són els 1.500 milions que aixecarem. En aquests sí que hi ha inclòs el Palau. Es pot confirmar que l’aprovació és de 1.500 milions per a l’Espai Barça i no ens endeutarem més que això”. A més, prometen justificacions: “Sortirem a explicar-ho tot, també el desglossament”. De moment, no hi ha ni anunci oficial ni roda de premsa programada.

El desglossament del finançament que va aprovar el soci.

El cost de 420 milions que suposaria el nou Palau Blaugrana, segons allò que la junta de Laporta va explicar als socis abans del referèndum telemàtic del 19 de desembre, no apareix. Aquell dia, el finançament de l’Espai Barça, que es va quantificar en 1.500 milions d’euros amb el pavelló inclòs, es va aprovar amb el 87,8% dels vots dels 48.623 socis que hi van participar. Prèviament, el 23 d’octubre d’aquell mateix any, l’assemblea de socis compromissaris ja havia donat el vistiplau a aquest finançament amb 405 vots a favor, 21 en contra i sis en blanc. La desaparició del nou Palau ara ha provocat la indignació d’alguns grups d’opinió de l’entorn blaugrana, com el de la Resistència del Palau. “Han estat dos anys mentint a la gent. La sensació és de decepció. A nosaltres el que ens molesta és que no ens diguin la veritat”, expliquen a l’ARA.

El pavelló entrava en els 1.500 milions aprovats per referèndum i assemblea

El desglossament que es va explicar en l’assemblea de socis compromissaris del 23 d’octubre del 2021 i en el referèndum del 19 de desembre del mateix any, a banda dels 420 milions del nou Palau Blaugrana (en els quals s’inclouen també el Petit Palau, la pista de gel i el pàrquing d’autobusos), indicava les partides següents: 900 milions per a la remodelació del Camp Nou, 100 milions per al Campus Barça i la urbanització dels voltants, 60 d’inversió per a les modificacions del Pla General Metropolità i 20 per a la construcció de l’Estadi Johan Cruyff, inaugurat l’agost del 2019. El nou Palau Blaugrana que pretén construir la junta de Laporta arribaria als 15.000 espectadors i seria multifuncional amb l’objectiu de poder-hi celebrar des de finals a quatre de l’Eurolliga de bàsquet a concerts o esdeveniments d’e-sports.

stats