Fons europeus
Economia 12/11/2022

L'Estat sol·licita el tercer pagament de fons de la UE: 6.000 M€

Espanya és el primer país de la UE que el demana, després d'haver rebut ja 31.036 milions

ARA
2 min
Calviño reclama a la patronal que doni suport a la reforma laboral

MadridEl govern espanyol ha sol·licitat formalment el tercer pagament dels fons europeus Next Generation EU, que suposa el desemborsament d'un total de 6.000 milions d'euros més, segons ha informat aquest dissabte el ministeri d'Economia i Hisenda en un comunicat. La quantitat d'aquest segon pagament es correspon amb el compliment de 23 fites i sis objectius durant el primer semestre del 2022.

Aquests 6.000 milions d'euros se sumarien als 31.036 milions ja rebuts, dels quals 9.036 milions es van rebre en concepte de prefinançament i 22.000 milions d'euros van correspondre al primer i al segon desemborsament. Espanya es converteix en el primer estat membre de la UE que sol·licita el tercer pagament.

El ministeri ha explicat que aquesta sol·licitud de pagaments dona continuïtat a l'"intens" procés de reformes ja iniciat. Així, ha destacat l'entrada en vigor de la reforma de la llei concursal, que estableix un procediment de segona oportunitat i introdueix un procediment especial dirigit a micropimes que en redueix la durada i el cost i que es tramitarà íntegrament per mitjans electrònics. En l'àmbit educatiu, una de les fites consisteix en l'entrada en vigor de la llei relativa al sistema integral de formació professional; aquesta llei persegueix regular un règim de formació i acompanyament professionals capaç de respondre amb flexibilitat als interessos i aspiracions de qualificació professional de les persones al llarg de la seva vida i a les competències demanades per les noves necessitats productives i sectorials.

Pel que fa a les pensions i a la Seguretat Social, l'executiu espanyol ha ressaltat que s'han produït avenços molt importants, com ara la reforma del sistema de cotització a la Seguretat Social dels treballadors autònoms per implantar gradualment un nou sistema de cotització basat en els ingressos reals.

Dos mesos d'anàlisi

Després de feta la sol·licitud, la Comissió Europea disposa d'un termini de dos mesos per analitzar i comprovar la documentació presentada pel govern d'Espanya abans de fer el desemborsament, segons l'article 24 del reglament del Mecanisme de Recuperació i Resiliència.

En cas d'obtenir una avaluació positiva per part de la Comissió Europea, Espanya ja hauria complert 121 fites i objectius d'un total de 416, cosa que equivaldria a gairebé un 30% del total de fites i objectius, segons el comunicat del ministeri.

stats