Els EUA demanen a la UE que ajudi més Ucraïna i apunten a un Pla Marshall

Yellen ofereix cooperació a Brussel·les per reduir la dependència de Rússia i la Xina

3 min
La secretària del Tresor dels EUA, Janet Yellen, aquest dimarts a Brussel·les.

BarcelonaEls Estats Units apunten a un pla de reconstrucció per a Ucraïna equiparable als que es van dur a terme a Europa després de la Segona Guerra Mundial. La secretària del Tresor –equivalent al ministre d'Economia– nord-americana, Janet Yellen, ha dit aquest dimarts que els EUA i la Unió Europea ja han de pensar en els esforços per ajudar l'economia ucraïnesa un cop acabi el conflicte amb Rússia, mentre ha demanat que, a curt termini, també s'incrementi el suport.

"Ara hem d'estendre la nostra cooperació per augmentar el suport a Ucraïna", ha afirmat Yellen en una conferència al Fòrum Econòmic de Brussel·les organitzat per la Comissió Europea. "Les necessitats de finançament d'Ucraïna són significatives", ha dit, alhora que ha recordat que el govern presidit per Joe Biden va aprovar un paquet d'ajudes de 33.000 milions de dòlars per fer front a les necessitats humanitàries, econòmiques i militars del país, envaït per Rússia des del 24 de febrer passat.

Malgrat això, la responsable del Tresor nord-americà considera "clar" que "el suport bilateral i multilateral anunciat fins ara no serà suficient per fer front a les necessitats d'Ucraïna, ni tan sols a curt termini", per la qual cosa cal que els estats occidentals augmentin el suport econòmic. "Ucraïna ho haurà de fer fent un pas rere l'altre, però la podem ajudar avui i reconèixer i preparar-nos pel que ha de venir", ha comentat. En aquest sentit, ha dit que eventualment "Ucraïna necessitarà un suport massiu i inversió privada per a la reconstrucció i la recuperació, similar a la tasca de reconstruir Europa després del 1945".

Quan la Segona Guerra Mundial va acabar aquell any, els Estats Units van engegar plans d'ajuda per als països europeus, entre els quals el més famós va ser l'anomenat Pla Marshall, per reconstruir les infraestructures i l'economia del Vell Continent, que havia quedat arrasat després de sis anys de conflicte.

L'impacte de la guerra sobre Ucraïna està sent, de moment, equiparable. El Banc Mundial estima que el país perdrà només aquest any gairebé la meitat del seu producte interior brut (PIB, l'indicador que mesura l'activitat econòmica d'un territori) i que Rússia patirà una caiguda de l'11,2% provocada per les sancions imposades per Occident.

En aquest sentit, Yellen ha celebrat la "coordinació" entre els dos costats de l'Atlàntic a l'hora de castigar l'economia russa per la invasió. "Gràcies a la nostra unitat, hem vist que sancions ràpides i àmplies poden tenir una força enorme", ha dit. Les mesures contra el govern de Vladímir Putin i contra empreses i sectors clau de l'economia russa han imposat "costos significatius" per al país i han "degradat la seva capacitat de continuar la guerra".

L'estat rus està en una situació de fallida parcial després d'haver pagat amb rubles el seu deute exterior denominat amb dòlars, mentre que una gran quantitat de multinacionals han deixat d'operar al país i algunes fins i tot l'estan abandonant definitivament. Així mateix, Occident ha prohibit la venda a empreses russes de béns i serveis indispensables per al funcionament de la indústria del país, com ara components, per la qual cosa molts sectors estan aturats o treballen a mig gas.

Cooperació energètica

No obstant això, el discurs de Yellen ha mirat més enllà del conflicte d'Ucraïna. "Sé que Europa està enfrontant-se a una situació difícil per la infraestructura i els contractes de subministrament amb Rússia a curt termini", ha afegit la secretària del Tresor, que ha elogiat els esforços europeus per tallar enguany les compres d'energia russa. "La guerra de Rússia i la recent decisió de tallar el subministrament de gas a Polònia i Bulgària, tot amenaçant altres països de fer-los el mateix, mostren que no és un soci fiable", ha dit.

Tot i que a curt termini els Estats Units es comprometen a "incrementar el volum d'exportacions de gas natural liquat a Europa", el govern nord-americà creu que la solució passa per les renovables. "Cap país controla el vent i el sol. Assegurem-nos que és l'última vegada que l'economia global és retinguda com a ostatge per les accions hostils dels qui produeixen combustibles fòssils", ha dit Yellen.

A part de la dependència energètica amb Rússia, els EUA estan preocupats per la dependència d'altres països autoritaris, com la Xina, en el subministrament d'altres primeres matèries. "Hem esdevingut massa vulnerables per a països que usen les seves posicions als mercats de primeres matèries, tecnologia o productes per exercir pressions geopolítiques o interrompre els mercats per al seu propi benefici", ha dit. Així doncs, ha posat com a exemple les terres rares, minerals utilitzats per a la fabricació de productes electrònics, pels quals tant Europa com els EUA tenen "una dependència significativa de la Xina".

La Xina, ha indicat Yellen, "busca una posició dominant en la producció i ús de semiconductors" i "ha emprat un ventall de pràctiques comercials injustes per obtenir aquesta posició". "Tenim una quantitat de vulnerabilitats comunes que hem d'adreçar", ha reblat.

stats