PREMIS TEATRALS
Cultura14/06/2011

Quan 'South Park' fa triomfar els mormons

El musical The book of mormon , creat pels inventors de la sèrie d'animació South Park , Trey Parker i Matt Stone, es va emportar ahir a la nit nou premis Tony, els Oscars del teatre nord-americà.

Andreu Gomila

Barcelona.El musical nord-americà està revifant després d'uns anys de sequera d'idees. I la prova és la gala dels premis Tony de la matinada d'ahir. The book of mormon , una hilarant sàtira sobre la història de dos joves missioners acabats d'aterrar a Uganda, es va emportar nou premis, inclosos millor musical, millor direcció musical (Casey Nocholaw i Trey Parker), millor partitura original (Trey Parker i Matt Stone) i millor compositor (Robert López, també responsable de l'èxit Avenue Q ). També va embutxacar-se els guardons a la millor orquestració, al millor disseny musical, a la millor escenografia i a la il·luminació. La peça iguala el rècord de premis Tony aconseguits en una sola nit que tenia la producció original de South Pacific , del 1949.

El musical triomfador, que és a l'Eugene O'Neill Theatre de Nova York des del març passat, ha estat comparat a grans èxits contemporanis com The producers o Urinetown , que van ressuscitar el gènere fa deu anys, alhora que forma part d'una temporada més que notable per a Broadway, amb propostes com Bloody bloody Andrew Jackson , Spring awakening o Next to normal .

Cargando
No hay anuncios

Parker va donar les gràcies a tots els fans de South Park -"Sense vosaltres no seríem aquí"- i a Joseph Smith, fundador de la secta cristiana. "Ho has fet, Joseph, ja tens un Tony -va dir Parker-. Vam fer [el musical] perquè en secret tots volíem ser una feliç i gran família mormona, i ara ja ho som".

Els grans perdedors van ser The Scottsboro Boys , que se'n van anar amb les mans buides després de rebre dotze nominacions, i The merchant of Venice , que protagonitzava Al Pacino. I és que ningú ha pogut batre la irreverència que els creadors de South Park han concedit a la seva primera incursió en el musical, plena d'acudits escatològics, gags gais i un sentit de l'humor més aviat agre. La superproducció de 60 milions Spider-Man: turn off the dark va ser la gran riota de la nit i el blanc dels comentaris del presentador de la gala, Neil Patrick Harris. La seva estrena es va suspendre diverses vegades i ha estat massacrada per la crítica.

Cargando
No hay anuncios

L'èxit del teatre públic britànic

En el terreny purament teatral, el domini va ser britànic. Dues obres provinents dels escenaris públics londinencs, War horse -nascuda al National Theatre- i Jerusalem -provinent del Royal Court-, van alçar-se victorioses. La primera, adaptació d'una novel·la juvenil que fa quatre anys que omple cada nit a Londres, va guanyar cinc premis Tony, inclosos millor obra i millor direcció. L'obra compta amb actors de carn i ossos i titelles gegants manipulats per la troupe sud-africana Handspring Puppet Company, i explica la relació entre un noi irlandès i un cavall abans i durant la I Guerra Mundial (1914-18). La història és tan impactant que Steven Spielberg n'ha rodat una pel·lícula, l'estrena de la qual està prevista per a finals d'any.

Cargando
No hay anuncios

En el terreny interpretatiu, la musa del germans Coen, Frances McDormand, va ser escollida millor actriu gràcies a l'altra gran obra de creació nord-americana de la temporada, Good people, de David Lindsay-Abaire. Mark Rylance va obtenir el segon Tony de la seva carrera gràcies al paper que interpreta a Jerusalem , de Jez Butterworth.