LITERATURA
Cultura20/02/2017

Isabel-Clara Simó: "Si estem convençuts que volem la llibertat, no ens aturarà ningú"

L'escriptora d'Alcoi rep el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes al Palau de la Música

Laura Serra

BarcelonaEls crits d'independència han trigat com a màxim un minut des que Isabel-Clara Simó ha entrat a la platea del Palau de la Música, flanquejada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i precedida per alts representants institucionals dels governs català, valencià i balear. Fins i tot l'alcalde d'Alcoi s'ha sumat a l'entrega del 49è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes a l'escriptora, a qui rebre el guardó li ha fet el mateix goig que ser batejada com a ciutadana il·lustre del poble on va néixer el 1943, tal com havia confessat al president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.

Isabel-Clara Simó no ha fallat a la concurrència. L'escriptora, que s'ha reconegut "honorada i rescabalada, feliç i amb un ego insuportable", ha fet un discurs gens literari i netament polític. "Si estem segurs de nosaltres mateixos, si estem convençuts que volem la llibertat, no ens aturarà ningú", ha afirmat. I ha repetit: "'Sapere aude', atreveix-te a pensar; 'sapere aude', atreveix-te a aprendre; 'sapere aude', atreveix-te a investigar". "Atrevim-nos a pensar per nosaltres mateixos i serem lliures!", ha dit, i ha recordat un passatge d''Alícia en terra de meravelles': "'Com se surt d'aquí?' li pregunta Alícia al gat, que li respon: 'Depèn d'on vulguis anar'. Quina gran lliçó per a la política!", ha afirmat.

Cargando
No hay anuncios

Que la figura de Simó té tant pes en la literatura com en la simbologia del catalanisme ho demostra també el discurs de Jordi Cuixart, que a més de recordar altres valencians Premis d'Honor -"Fuster, Sanchis Guarner, Estellés, Mira, Raimon, Enric Valor: sense ells no seríem el que som"-, sobretot ha parlat de política i ha aprofitat per repassar tots els conflictes amb l'Estat, des de la immersió escolar fins al 21% d'IVA cultural passant, esclar, per l'embargament dels comptes d'Omnium: "Denunciem aquesta persecució política amb recursos públics. Com que no ens poden inhabilitar intenten ofegar-nos. Del 1963 al 67 vam ser il·legals però Franco no va acabar amb Òmnium i l'estat espanyol tampoc podrà", ha clamat. I encara ha citat Machado per defensar el referèndum: "Para dialogar, preguntad primero; después... escuchad".

La part central de la vetllada, dirigida escènicament per Pau Miró, s'ha anat teixint amb fragments recitats d'alguns dels cinquanta llibres de Simó -'Júlia' (1983), 'El Mossèn' (1987), 'La Salvatge' (1994), 'El professor de música' (1997), 'El conjur' (2009), 'Jonàs' (2016)- i fragments musicals d’Ovidi Montllor, de Bach, de VerdCel, amb Jordi Claret al violoncel i la ballarina Anna Hierro a escena. La professora Margarida Aritzeta n'ha recordat els inicis periodístics a l'antifranquista revista 'Canigó', el compromís amb la lluita feminista, com "baixa als carrers i s'arremanga sense defallir", si cal a la palestra política, fins i tot quan ja és una escriptora reconeguda, sempre disposada a dir el que pensa malgrat que infli butllofes. L'escriptor Xavier Bru de Sala ha reivindicat els mèrits literaris d'una obra "prolífica i premiada": "Els escriptors s'han de valorar per les seves millors obres, no pel conjunt", ha dit, i ha lamentat que hagi estat "la més bufetejada i mal llegida" per una crítica "desballestada" i per un cas de "miopia col·lectiva" tot i tenir algunes de les millors novel·les de la últimes dècades: "Aquest premi et fa la justícia que abans no t'havien fet".