Els partits del Pacte, contra els tractats de lliure comerç

El Parlament aprova una PNL de rebuig al TTIP, el CETA i el TISA

La comissió d'assumptes generals i institucionals ha aprovat una Proposició No de Llei (PNL) que declara el Parlament "contrari al TTIP, el CETA i el TISA", els tres tractats de lliure comerç que està negociant la Unió Europea amb els Estats Units i el Canadà. El text ha estat aprovat amb els vots a favor de Podem, MÉS, Gent x Formentera i el PSIB. Els socialistes han intentat introduir una esmena en la qual es matisava que l'oposició als tractats es mantindria mentre no es garantissin els drets bàsics dels ciutadans europeus. L'esmena ha estat rebutjada però els socialistes han acabat donant suport al text.

La iniciativa parlamentària, precisament, es justifica assegurant que "aquests tractats i acords internacionals de comerç i inversions no garanteixen la protecció dels drets i interessos de la ciutadania de les Illes, en matèria de salut, ocupació, agricultura, cultura, comerç, medi ambient i contractació pública". Fonts de Podem han assenyalat que la iniciativa del PSIB no tenia sentit perquè un dels tractats, el CETA, ja està negociat i només resta pendent de la seva votació el Consell Europeu. El CETA, un tractat entre la UE i el Canadà es considera un "cavall de Troia" dels interessos de les multinacionals nord-americanes, que en tindrien prou amb un canvi de domicili fiscal al país veí per gaudir dels beneficis que els ha d'oferir el TTIP, l'acord UE-EUA, actualment amb un futur més incert.

Els tractats de lliure comerç han rebut crítiques de diversos estaments des de Greenpeace a les patronals del petit i mitjà comerç. El PP i Ciutadans han votat en contra de la iniciativa.

EDICIÓ PAPER 19/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF