Balears 17/05/2017

La crisi ha fet perdre un 3,4% de poder adquisitiu als treballadors de les Balears

El Govern constata, amb un nou indicador, que l'augment dels salaris queda lluny, encara, de l'augment del PIB

Jaume Vinyas
2 min
Els treballador balears han perdut poder adquisitiu durant la crisi.

PalmaLa recuperació econòmica experimentada els darrers anys a Balears no ha bastat per tornar al nivell salarial d’abans de l’esclat de la crisi. Encara més, l’Arxipèlag presenta, en aquest sentit, un progrés més “asimètric”, encara, que el de l’Estat, molt allunyat a la vegada de la mitjana europea.

Són les principals conclusions que s’extreuen del primer Indicador de Costos Laborals de les Illes Balears (ICLIB), una nova eina estadística presentada aquest dimecres pel conseller de Treball, Iago Negueruela, qui ha assenyalat que l’ICLIB es publicarà cada trimestre.

"Els salaris baixos són un suïcidi"

Aquest primer estudi revela que el poder adquisitiu dels salaris és un 3,4% inferior al del 2008, una xifra que s’obté de ‘creuar’ el creixement dels salaris (+5,1%) amb el de l’IPC, molt superior (+8,9%). D’aquesta manera, Negueruela ha destacat que es demostra que la sortida de la crisi és “asimètrica” i que cal augmentar els sous. Aquesta pèrdua de poder adquisitiu és lleugerament inferior a la mitjana estatal, com es pot apreciar en la gràfica facilitada per la Conselleria.

Evolució del poder adquisitiu dels treballadors a Balears i a l'Estat

Amb tot, un altre indicador, el Cost final per a les empreses d'una hora treballada (CLUR), demostraria que el cost per a les empreses d'una hora de treball és significativament menor a Balears que a la resta de l'Estat i a anys llum de la mitjana europea. Així, a Balears, el CLUR s'ha vist reduït un 6,1% entre el 2009 i el 2015. Aquesta xifra s'obté a partir de 'creuar' l'increment dels costos laborals (+4,2% a Balears) amb la productivitat, l'esforç del treballador, per hora treballada (+10,9%). Per tant, els treballadors balears han perdut poder adquisitiu tot i que rendeixen més i que la macroeconomia es troba en un moment molt favorable.

Variació del cost final per a les empreses d'una hora treballada

El director general d'Ocupació i Economia, Llorenç Pou, ha assenyalat que les dades de la zona euro demostren que l'augment dels salaris és compatible amb l'increment de la competitivitat.

El conseller de Treball, Iago Negueruela, i el director general d'Ocupació, Llorenç Pou, aquest dimecres, en roda de premsa.
stats