Societat 30/06/2020

Els sindicats abandonen la Mesa Sectorial i acusen el conseller March de manca de negociació

Excepte CCOO, tots han partit de la reunió, han anunciat possibles mobilitzacions i també estudien mesures judicials

M. Fuster
2 min
El conseller d'Educació Martí March a la conselleria d'Educació

PalmaLa reunió la Mesa Sectorial d'Educació ha acabat només amb un sindicat assegut a la taula, CCOO. La resta –STEI, ANPE, UOB i UGT– han partit. Aquest dimarts el tema a tractar era l'esborrany de les instruccions que organitzen el curs escolar 2020-2021. Els sindicats que han abandonat la reunió han expressat el seu malestar per la manca de voluntat negociadora de la Conselleria d'Educació i per no facilitar el document de l'esborrany fins dues hores abans de la trobada.

El conseller Martí March ha presentat l'esborrany en roda de premsa una hora abans de la reunió amb els sindicats. L'STEI no reconeix la Mesa Sectorial d'aquest dimarts, ja que, segons aquest sindicat, es tracta "d'una presentació", sense "cap mena de negociació possible". El portaveu de l'STEI, Cosme Orell, ha demanat que es retardi una setmana la reunió, convocada per a aquest dijous, per estudiar el document i poder fer-hi aportacions i "que sigui una negociació real". Segons Orell, el conseller s'ha negat a canviar la data. Els serveis jurídics d'aquest sindicat estudien la viabilitat de presentar un contenciós davant la Conselleria d’Educació. D'altra banda, apunten que "depèn del conseller March que aquesta situació es redreci i pugui arribar a bon port". L'STEI recorda que "al País Valencià fa poc es va arribar a un acord amb una reducció lectiva de 18 hores a Secundària i de 23 al cos de mestres per al curs 2021-2022 i que a Catalunya es contractaran 5.000 professionals més per al proper curs". D'altra banda, consideren que les subcomissions per preparar el curs vinent, "que tan alegrement ha presentat el conseller March en rodes de premsa, no serveixen per a res".

L'STEI, segons enquestes telefòniques que ha fet a un centenar de centres, calcula que es podria produir una retallada d'entre 250 i 350 docents, una quantitat que, segons les investigacions de l'ANPE, podria ascendir a una retallada de més de 600 professionals.

L'ANPE també critica la manca de voluntat negociadora de la Conselleria: "Sense documentació prèvia i amb una roda de premsa ja feta, el Conseller deixa clar que aquesta conselleria va pel seu camí de manera unilateral". I Unió Obrera Balear, UOB, sectorial d'Ensenyament, acusa el conseller d'Educació, Martí March, de "burlar-se dels docents i els seus representants sindicals per la manera com ha duit a la mesa sectorial d'aquest dimarts les instruccions de prevenció per al proper curs".

Tino Dàvia, portaveu d'UGT, també ha criticat el fet de fer "una roda de premsa anterior a la Mesa Sectorial d'Educació damb un marge de 48 hores per fer aportacions", ja que la Conselleria ha citat els sindicats per a aquest dijous. Dàvia afirma que "encara que el conseller ha insistit que no hi haurà retallades, el fet és que hem tingut moltes consultes de professors i directors que ens indiquen que es redueix el nombre de places". UGT lamenta que tampoc no "hi ha hagut cap mesa referent a les quotes del professorat".

Tots els sindicats que han abandonat la Mesa Sectorial aquest dimarts no descarten mobilitzacions per a aquest mes de setembre.

stats