Salut Mental
Societat 22/01/2023

La salut mental dels emprenedors està en risc i Ancla Life ho sap

L'associació dona atenció psicològica al sector de les 'start-ups' i ja té 500 inscrits

Júlia Riera Rovira
4 min
Il·lustració

BarcelonaUn 50% dels emprenedors manifesten símptomes d'estrès, un 40% pateixen ansietat i un 35% depressió. L’estat de salut general d’aquest col·lectiu, empès pel seu estil de vida, és inferior al de la mitjana espanyola. En una escala sobre 10 punts, la seva regulació emocional se situa en un 5,5 i la mitjana sobrepassa els 9 punts. A més, el consum de drogues és un 15% superior a la mitjana espanyola i el de begudes alcohòliques un 23% més alt. Això és el que ha demostrat un estudi que ha dut a terme l'associació sense ànim de lucre Ancla Life a través d'entrevistes a 29 emprenedors d’alt impacte.

Ancla Life pretén eliminar l’estigma de la salut mental en el sector de les start-ups. És una organització creada per emprenedors amb el propòsit d’evitar posar en risc el seu estat físic i emocional. L'entitat ja té més de 500 inscrits, i això que només està en fase embrionària.

Diego Ballesteros és el fundador de l'associació i porta més de 25 anys movent-se pel món i creant companyies a internet. “Al principi tens l’adrenalina que et manté motivat, amb la il·lusió de posar en marxa el teu projecte, però després apareixen els problemes perquè el pla que dissenyes no és el mateix que la realitat”, apunta. La seva, com la de tants altres emprenedors, ha sigut una carrera intensa on ha anat acumulat estrès. “Vaig aprendre a viure amb l'estrès cronificat, una cosa terrible”, assegura. Això va derivar en problemes físics i d’equilibri personal. “És una vida molt intensa, com si portessis el cotxe a 8.000 revolucions sense parar”, afegeix Ballesteros. 

El 2020, amb l’arribada de la pandèmia, va tocar fons i va caure en una depressió. Després de tenir ingressos zero i aconseguir finançament a un preu molt elevat se li va acabar l'energia, no podia ni contestar un correu electrònic i se li inflamaven els òrguens. Va demanar ajuda i ho va explicar al seu entorn. Ballesteros es va sorprendre quan va descobrir que molts companys del sector sabien de què parlava. Un dia va escriure un fil a Twitter relatant el seu cas i es va viralitzar. No es podia quedar només a la xarxa social i per això va impulsar Ancla Life.

El descuit de la vida interior de l'ésser humà és una cosa que no afecta només els emprenedors, sinó gairebé tothom. “El que passa és que en els emprenedors es nota molt perquè viuen a la cresta de l'onada i les seves circumstàncies són especialment impactants”, assegura Francisco Llorente, psicòleg profund amb experiència com a terapeuta per a emprenedors. “La seva realitat és molt exigent, han de complir amb uns rendiments econòmics molt concrets, corren risc personal i els pressionen inversors, socis, clients i consumidors”, afegeix. Conviuen amb molta pressió. A més, són un col·lectiu molt autoexigent i, com explica Llorente, no saben gaudir de les victòries: “Tendeixen a no valorar els seus èxits i no jutjar-se de forma objectiva”. 

“Has de buscar capital, visitar inversors, rebre un no com a resposta constantment, que no apostin per invertir en la teva companyia... Tot això desgasta psicològicament. Quan aconsegueixes inversió tens la pressió de sentir els inversors al darrere. I després has de contractar i internacionalitzar ràpidament”, explica Ballesteros, que afegeix: “¿Com supleixes totes les necessitats que comporta tot això? Doncs treballant unes 14 o 16 hores al dia, no exagero. Descuidava la família. Jo soc pare de tres fills i la veritat és que durant molt temps he estat un pare de merda perquè estava absolutament absorbit i obsessionat per la meva start-up”. I com ell molts altres emprenedors que senten la responsabilitat de triomfar en el seu negoci.

Ancla Life té quatre pilars principals. El primer és oferir informació als emprenedors perquè siguin conscients dels problemes als quals s’estan exposant si no es cuiden. El segon és trencar el tabú i l’estigma. Per fer-ho, produeixen un podcast on entrevisten màxims exponents del món de les start-up. La idea és que els joves que s’emmirallin en aquests referents aprenguin dels errors que ells han comès.

Una altra pota és l’oferta de programes d’entrenament que duren entre vuit i deu setmanes en els quals s’ofereix formació als participants per tenir cura de la seva salut. Aprenen a vigilar l’alimentació, l’exercici i el descans. També reben les eines per detectar situacions difícils que puguin generar un pic d'ansietat i actuar-hi a temps. L’últim pilar és crear comunitat a través d’una plataforma digital formada per diferents canals. Per exemple, es poden recomanar llibres, demanar ajuda a la resta de membres o compartir un article interessant.

“A la consulta són dels que donen més bons resultats perquè s’impliquen molt. El seu caràcter emprenedor busca solucions, s’esforcen per tirar endavant i treballar en els problemes que tenen”, assegura Llorente. El psicòleg explica que hi ha molta gent que té traumes, però en aquest cas no és la professió la que els provoca, sinó que l'ofici els porta a manifestar-los. “Tota la societat està fatal, però els emprenedors són un col·lectiu valent i que està disposat a enfrontar-se als seus dimonis. Poca gent té tanta valentia com ells”, conclou.

stats