Societat 22/11/2018

La propietat preveu que el parc fotovoltaic que generarà el 20% de l'energia de Menorca funcioni el 2019

Marcos Presa assegura que els projectes seran una realitat "gràcies a l'extraordinari treball" de Marc Pons, Joan Groizard i els tècnics

Iván Martín
2 min
Les instal·lacions situades al nord de Ciutadella es convertiran en un referent en el canvi del model energètic a les Balears.

MaóUn dels propietaris de Ceconat Menorca SL, l'empresa que projecta l'ampliació del parc fotovoltaic de Son Salomó a Ciutadella, Marcos Presa, assegura que la previsió és que la infraestructura entri en funcionament "poc abans que acabi el 2019". Cal recordar que aquesta iniciativa permetrà generar el 20% de l'energia que es consumeix a Menorca.

Presa explica que estan a l'espera que Red Eléctrica de España faciliti un punt de connexió. Una vegada arribi, el propietari del parc assegura que "en un termini màxim d'un mes i mig" obtindran l'autorització administrativa. D'altra banda, Marcos Presa reconeix que la sol·licitud de llicència a l'Ajuntament de Ciutadella es presentà "fa un mes i mig". Precisament, l'altre soci, Roque Rodríguez, s'ha reunit aquest dijous amb tècnics municipals.

Marcos Presa revela que ha mantingut reunions amb la Direcció General d'Energia del Govern balear, i que aquesta s'ha compromès a gestionar amb Red Eléctrica de España "la facilitació del punt de connexió". En aquest sentit, Presa diu que "fa deu anys que lluit per aquests projectes, que són el futur", i que la sensibilitat de l'executiu autonòmic ha canviat, especialment, "en els dos últims mandats".

Presa emfasitza el treball "extraordinari" del conseller balear d'Energia, Marc Pons; de l'exdirector general de Canvi Climàtic, Joan Groizard, i dels tècnics del departament, que "no han posat obstacles". A més, Presa ha agraït l'esforç a Pons i Groizard: "Els parcs fotovoltaics sortiran endavant gràcies a ells, s'han banyat i els ha sortit bé".

Finalment, el propietari de Son Salomó assegura que "abans de final d'any" sortiran les bases per sol·licitar les ajudes, "necessàries perquè ara com ara aquestes infraestructures no són rendibles". La previsió de Ceconat Menorca SL és que les ajudes s'atorguin "durant els primers sis mesos del 2019" per poder iniciar les obres "a mitjans d'any".

El projecte d'ampliació del parc fotovoltaic té un cost d'entre 35 i 40 milions d'euros i proporcionarà en dies puntuals el "40% o 50%" de l'abastiment energètic de tot el territori, tot i que la mitjana anual se situarà en el 20%.

stats