Medi ambient
Societat28/10/2022

Ofensiva de MÉS per salvar els pinars de Bonaire i uns altres quatre espais

Proposen ampliar les zones protegides de la Llei d’Espais Naturals i incloure-hi topònims com Cala Jondal, na Burguesa i Son Durí-sa Ràpita

PalmaFa anys que la urbanització Pinars de Bonaire amenaça una àrea d’especial interès natural, com la que limita amb l’emblemàtic campament de la Victòria a Alcúdia. Però ara és objecte d’un nou intent polític de frenar-ne el possible desenvolupament. El grup parlamentari de MÉS per Mallorca ja ha formalitzat una esmena per modificar la Llei d’espais de rellevància ambiental, coneguda com a LECO, en la disposició final, que inclou la cartografia de la Llei d’Espais Naturals. Fins a 200 parcel·les, segons els càlculs que en el seu moment va fer el GOB, podrien esdevenir xalets en aquesta franja litoral, fet que “destrossaria completament un paisatge únic”, han reiterat els ecologistes.

Cal recordar que una part d’aquest urbanitzable ja va ser desclassificat pel mateix Ajuntament d’Alcúdia fa uns 15 anys, però encara en queda una part significativa que la promotora ha intentat reactivar en diferents ocasions. El GOB considera que la presència de dos petits torrents (el terreny té un cert desnivell) i la franja de protecció que marca la llei fan molt difícil la viabilitat de la urbanització, però el fet real és que existeix un projecte que, en cas de tirar-se endavant, afectaria el paisatge de la muntanya de la Victòria i els voltants. Per tot plegat, fa mesos que MÉS treballa en la protecció d’aquest espai, el qual ja va intentar incloure en la negociació d’un decret llei amb els seus socis, però sembla que el PSIB no ho va veure clar, per la qual cosa els ecosobiranistes han optat pel tràmit parlamentari.

Cargando
No hay anuncios

En opinió de Joan Mas Collet, “la zona té un alt valor ecològic”. “Crec que ha arribat l’hora d’eliminar el que seria un problema ambiental i paisatgístic al nostre litoral”, comenta. I no només Bonaire figura dins la proposta que ha registrat MÉS al Parlament, sinó que també hi ha altres topònims històrics com es Trenc, Son Gual i Xorrigo, diverses àrees de la serra de Tramuntana i, a l’illa d’Eivissa, Cala Jondal. En tots els casos, la fórmula és la mateixa: incloure aquests indrets dins la cartografia dels espais naturals protegits feta per la Llei d’Espais Naturals (1991), mitjançant la modificació d’una disposició de la Llei d’espais de rellevància ambiental (LECO). En concret, s’amplien els àmbits de les àrees d’especial protecció.

En el cas del Trenc, l’àrea que els ecosobiranistes proposen ampliar com a espai protegit és la Pleta de ca n’Estela, i d’aquesta manera donar continuïtat al Parc Natural actual. La zona frega amb Son Durí –de fet, inclou el torrent del mateix nom. Es tracta de l’àrea que hi ha darrere el club nàutic de sa Ràpita i que va ser especialment polèmica perquè un projecte hoteler de mida considerable va amenaçar aquests terrenys durant molt de temps. “Amb aquesta iniciativa s’aconseguiria tancar la porta a qualsevol allotjament gran a la zona”, explica el diputat ecosobiranista. La idea de la proposta és, a més, eixamplar el Parc Natural.

Cargando
No hay anuncios

Una àrea de transició entre el sòl ja ocupat de manera residencial i les primeres pujades cap a la serra de na Burguesa, a prop de ses Comunes, és una altra de les zones que MÉS vol incloure en el seu projecte de reforma de la LECO.

I amb l’ampliació de l’Àrea Natural d’Especial Interès de Cala Jondal, a Eivissa, es completa aquesta iniciativa, que vol salvar topònims i espais emblemàtics que per diferents motius han anat quedant relegats, tot i les peticions d’experts i col·lectius ecologistes. A la zona de Cala Jondal, entre l’Hort de Ca na Reiala i Can Francesc des Vildo, la ‘taca’ de protecció havia quedat incompleta i el GEN-GOB va lamentar que, precisament, ja s’hi havia desenvolupat algun xalet.

Cargando
No hay anuncios

Diferents zones de pinars a les Balears

Cargando
No hay anuncios
Cargando
No hay anuncios