Tempesta

Una bebè morta i 67 ferits atesos per contusions per la pedregada a la Bisbal d'Empordà

Feia vint anys que a Catalunya no queia pedra tan grossa, de fins a 11 centímetres

ARA
3 min
Algunes de les grosses pedres que van caure ahir a la Bisbal d'Empordà.

BarcelonaLa pedregada històrica que va caure dimarts al vespre al Baix Empordà ha causat una víctima mortal, una nena de 20 mesos que va rebre l'impacte d'una pedra, i 67 persones més van haver de ser ateses per contusions i alguna fractura, segons el balanç que han fet avui el Govern, els ajuntaments i les policies locals. Hi va haver 35 derivacions a l'Hospital de Palamós i tots els pacients ja han rebut l'alta, inclosa la dona que va arribar ferida amb la nena que finalment va morir. La resta dels ferits van ser atesos al CAP de la Bisbal d'Empordà, la localitat més afectada per la pitjor pedregada en vint anys a Catalunya.

L'episodi va ser relativament breu (va durar uns deu minuts), però molt violent. El portaveu de la Policia Local ha explicat que la nena morta va rebre l'impacte accidental d'una de les pedres de grans dimensions –de fins a 11 centímetres– quan era en braços del seu pare al pati interior de casa seva observant el fenomen meteorològic. Tots els estaments municipals i la Generalitat han traslladat el condol a la família per la tragèdia.

Els vidres d'un cotxe destrossats per la pedra excepcionalment grossa que va caure a la Bisbal de l'Empordà.

La nena de la Bisbals és la primera víctima mortal a Europa per una calamarsada des del 1997, segons els registres del Laboratori Europeu de Tempestes Severes (ESSL), quan quatre persones van morir a Romania el 20 de juny.

L'alcaldessa accidental de la Bisbal, Carme Vall, ha descrit el fenomen com uns minuts "de por" mai vistos al municipi: "Només queia pedra i no aigua, i hem demanat als veïns que no passin per sota de les cornises perquè en qualsevol moment poden caure". De fet, feia dècades que no s'havia registrat cap mort a Europa per una pedregada.

Els danys materials han sigut "molt grans" i encara s'avaluen, segons ha especificat la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà. Hi ha cobertes de tota mena, indústries i béns de l'espai públic afectats. Els bombers van fer una cinquantena d'assistències dimarts mateix i avui ja n'han fet una trentena més al municipi. El Govern esperarà a la quantificació de les destrosses abans de concretar si declara la zona catastròfica. El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, ha promès "tot el suport a les administracions per ajudar en les tasques que caldrà afrontar a partir d'ara".

Més enllà de l'episodi, Puigneró ha insistit que les causes de fons que poden propiciar-los tenen a veure amb el canvi climàtic: "No és cap broma", ha apuntat fent referències a les onades de calor, sequera i incendis d'aquest estiu.

Un cotxe amb el vidre superior trencat aparcat a Corçà.
Un home aguanta amb la mà tres pedres que van caure a Corçà.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, feia vint anys que no queia pedra tan grossa al país, de fins a 11 centímetres. A part dels danys personals, la forta pedregada va causar destrosses materials. Va trencar els vidres i va abonyegar cotxes aparcats al carrer. La Bisbal ha anunciat que la zona blava serà gratuïta tot el dia i que no multarà els vehicles estacionats per valorar els desperfectes. La tempesta també va fer malbé algunes teulades, cosa que va provocar que l’aigua entrés als habitatges afectats.

Tuit del Servei Meteorològic

La calamarsada va començar al Pla de l’Estany, on va deixar les primeres destrosses en alguns cotxes, i després va passar pel Gironès i va arribar al Baix Empordà, on va agafar més força en uns quants municipis. Els Bombers de la Generalitat van atendre 39 avisos a la Bisbal d’Empordà i dos a Forallac pels danys als edificis i a les línies elèctriques, perquè van caure alguns cables. A més, van donar suport al Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) per assistir els ferits.

El Servei Meteorològic de Catalunya ha llançat un avís per temps violent aquest matí, amb la possibilitat de pedregada, al Baix Penedès i al Garraf. També es preveu que la tempesta pugui arribar, amb menys força, al Vallès Occidental, el Maresme, el Barcelonès, el Baix Llobregat i l’Alt Penedès.

stats