Exèrcits
Societat 29/03/2024

Menorca esdevé la tercera base naval a l'Estat de la flota de l'OTAN

El port de Maó és un punt de suport logístic per als bucs que operen a la Mediterrània

ARA Balears
2 min
Estació Naval de Maó.

PalmaL'estació naval de Maó s'ha convertit en una de les tres bases que donen suport logístic a l'estat espanyol als bucs de l'OTAN que operen a la Mediterrània, segons ha confirmat el diari El País de fonts del govern espanyol –les altres dues són Rota (Cadis) i Cartagena (Múrcia). De fet, el govern estatal va oferir el port de Maó a l'OTAN a l'abril de 2023 com a "port amb autorització diplomàtica permanent" perquè hi poguessin atracar els bucs que participaven en l'operació Sea Guardian, i des de llavors funciona com a tal –aquesta operació té com a missió la protecció davant d'atacs terroristes, el coneixement de l'entorn marítim i el desenvolupament de la seguretat regional. L'OTAN va iniciar Sea Guardian després dels atemptats de l'11 de setembre contra les Torres Bessones i el Pentàgon als Estats Units.

Cal tenir en compte que la Prefectura del Sector Naval de les Balears es troba a l'estació naval de Portopí, a Palma. Però, segons explica El País, s'ha optat pel port de Maó perquè ofereix millors condicions ja que és un punt de suport logístic per a l'OTAN. No és només que estigui dins d'un gran port natural, sinó que també té grans dipòsits de combustible i aljubs d'aigua, a més de túnels subterranis –a hores d'ara en desús. A més, Maó és un port d'escala per a les flotes permanents de l'OTAN.

Els experts consultats per El País han subratllat que la incoporació de Maó a la nòmina de bases de suport ha servit per subratllar el pes d'Espanya en l'estratègia naval aliada. El diari destaca que el paper més important correspon als destructors nord-americans que hi ha a la base de Rota, els quals formen part de l'escut antimíssils de l'Aliança Atlàntica –el 2023 varen patrullar la mar Negra i la Mediterrània oriental en exhibició dissuasiva davant Rússia i l'Iran.

En declaracions a IB3 Ràdio, recollides per Europa Press, el batle de Maó, Héctor Pons, ha indicat que les visites de bucs en maniobres de l'OTAN són "recurrents" i que aquest és un indret "estratègic". "En cap cas no es parla que entrem a cap classe de conflicte polític, sinó que es fan servir les instal·lacions del port de Maó per atendre aquests vaixells: si tenen una avaria, per posar combustible o per a qualsevol altra qüestió", ha continuat Pons. El batle ha afegit que espera que les accions que es duen a terme a Maó "siguin en missions de pau i per resoldre els conflictes que hi hagi a la Mediterrània".

Més per Menorca censura l'opció de convertir Maó en una base naval

Més per Menorca ha criticat la decisió de convertir Maó en una base naval de l'OTAN i l'ha definida com una "imposició". El coordinador general del partit, Josep Juaneda, ha assegurat que aquesta decisió s'ha pres "de manera unilateral des de Madrid i no s'ha tingut en compte l'opinió dels menorquins".

En aquest sentit, han informat que demanaran tant al Consell de Menorca com al Govern de les Illes Balears si tenien constància d'aquesta situació i ha remarcat que els menorquins "tenen dret a saber que passarà a la seva illa".

Per la seva banda, Ione Belarra, secretària general de Podem a l'Estat, també ha criticat la decisió i ha remarcat que aquesta decisió és "una inadmissible cessió de sobirania".

stats