Part Forana
Societat 31/01/2024

La majoria dels deianencs no volen més construcció i critiquen el lloguer vacacional

Segons una enquesta feta per l'Ajuntament de Deià, els residents valoren la natura com el gran actiu del municipi i es mostren dividits sobre la mobilitat i la creació de nous aparcaments

2 min
Imatge de Deià

PalmaEls habitants de Deià estan cansats de la saturació i de la turistització que pateix el poble, i no volen ni sentir parlar de més construcció al municipi. Així ho afirmen les més de 100 persones que han participat en una enquesta elaborada pel consistori liderat per l'ecosoberanista Lluís Apesteguia. És una elevada participació si es té en compte que la població total al municipi de la Tramuntana és de 675 persones.

El treball s'ha fet mitjançant un formulari electrònic que ha assolit un gran interès per part dels residents, que es manifesten rotundament contraris a tenir més turisme, amb un 96% dels enquestats en contra d'augmentar aquesta activitat. Entre les preguntes que han contestat els residents, n'hi ha una sobre el lloguer vacacional, que també ha assolit un alt nivell de consens: un 70% considera que ha tingut un efecte negatiu sobre el municipi, i només un 30% el veu bé.

Cal recordar que Deià és un dels termes que han patit més l'encariment de l'habitatge per l'enorme interès que ha generat els darrers temps tant pel que fa a la compravenda com pels lloguers vacacionals. Aquest fet ha provocat una gran dificultat d'accés per als residents, fins al punt que el poble ha perdut habitants els darrers anys. I així ho expressen també els habitants de Deià al formulari digital remès per l'Ajuntament, que consideren que l'accés a l'habitatge és allò més negatiu del fet de viure al terme.

Menys ciment

Tot i els problemes per poder accedir a un habitatge, els deianencs tenen clar que fer més cases no suposa en absolut resoldre la situació, ja que la nova construcció té uns preus absolutament prohibitius en el cas de Deià. Pràcticament un 70% es mostra contrari que es facin més cases a Deià, i encara hi ha més unanimitat sobre la possibilitat de fer-hi més piscines: no hi està d’acord el 81,72% dels qui hi responen, davant un 18,28% que sí que veurien bé deixar-n'hi fer més.

La mobilitat és el punt on hi ha més divisió entre els locals, ja que la majoria estan en contra de promoure la conversió en zona per a vianants (63%) i un 55% vol més aparcaments. Si bé, en aquest darrer cas, hi ha un significatiu 44% que no creu que això sigui una solució.

La natura, el punt fort

Si la massificació, la construcció i el lloguer turístic concentren la crítica i la queixa, la natura s'imposa entre els aspectes positius, juntament amb altres elements que són molt propis de Deià, com posar en valor el fet comunitari i la tranquil·litat.

Un 63% dels 102 participants de l'enquesta no ha nascut al municipi. Hi han anat a parar, sobretot, per motius familiars (51,92%), seguits per la preferència per la natura, el camp i la mar (40,38%). La resta de motivacions per haver anat a viure a Deià no són tan significatives pel nombre de respostes: per la qualitat de la vida comunitària, el 21,15%; per la història i la cultura, el 17,31%, i per motius de feina, un 15,38%.

De les 21 persones que ja no hi viuen però han respost l'enquesta, resulta interessant conèixer els motius del canvi: el més habitual és el preu de l’habitatge (43,75%), seguit molt de prop pels motius familiars (37,5%) i l’accés a infraestructures i serveis (25%), i finalment raons laborals (25%).

stats