Societat 04/02/2021

El jutge deixa en llibertat tots els detinguts del grup criminal que explotava sexualment adolescents a Menorca

La Policia Nacional els acusa de traficar amb al·lotes, la majoria menors d'edat, i obligar-les a prostituir-se

Iván Martín
3 min
Agents de la Policia Nacional en el moment de la detenció. POLICIA NACIONAL

MaóEl jutjat d'Instrucció número 2 de Maó ha deixat en llibertat provisional els set detinguts acusats de formar part d'una organització criminal que es dedicava al tràfic de persones i explotació sexual. Entre les mesures cautelars imposades pel jutge, destaca la retirada del passaport, l'obligatorietat de comparèixer cada dues setmanes al jutjat i la impossibilitat de sortir de l'illa. Després de més de sis hores de declaració, el magistrat va determinar que les proves presentades no eren suficients com per decretar l'ingrés a presó dels acusats.

La Policia Nacional ha desarticulat a Menorca un grup que traficava amb al·lotes, incloent-n'hi de menors de 18 anys, per explotar-les sexualment. Així ho ha explicat aquest dimecres el cap de secció de la Unitat Central de Xarxes d'Immigració Il·legal i Falsedats Documental (UCRIF) de la Policia Nacional de Palma, Gonzalo Calleja, que ha anat a la comissaria de Maó per explicar els detalls de l'operació en la qual s'han detingut set persones. Segons Calleja, aquesta organització criminal tenia contactes amb militars de l'exèrcit guineà, que facilitaven les víctimes i fins i tot aconseguien documentació falsa que les feia passar per filles de les tres famílies implicades en la xarxa.

Els implicats tenien entre 70 i 23 anys i la cap era la dona més gran. A tots se'ls acusa de pertinença a organització criminal; a sis, de tràfic de persones i explotació sexual, i a un, de falsificació documental, que ha quedat en llibertat per no tenir relació directa amb la presumpta trama criminal. Les filles de les líders de la trama, segons el relat policial, eren les que explotaven les al·lotes, que feien passar per netes seves. Entre les víctimes hi havia dues adolescents arrestades, de 16 i 17 anys, que ara han quedat sota la tutela del Consell de Menorca. A part d'aquestes dues menors, el comunicat de la Policia Nacional afirma que s'ha pogut "alliberar" dues víctimes més.

Segons el relat policial, el grup captava al·lotes guineanes –la majoria menors, i en molts casos òrfenes– dient-los que les durien a Europa mitjançant reagrupacions familiars amb partides de naixement guineanes falses. Un cop eren al continent, les coaccionaven per obligar-les a prostituir-se. Així, deien, pretenien fer-los pagar el presumpte deute que havien contret amb el grup de delinqüents deixant que les entrassin a Espanya. Amb aquest argument els reclamaven falsos deutes de fins a 60.000 euros, que encara augmentaven quan arribaven a Menorca: l'organització, a més d'obligar-les a prostituir-se, els cobrava pel menjar, l'allotjament, la roba, els preservatius... i, fins i tot, les multaven quan consideraven que no obeïen prou. La situació era tan extrema que a una de les víctimes a qui amenaçaren de tornar-la a Guinea la pressionaren tant que es va arribar a intentar suïcidar.

12 anys d'esclavitud

Segons el comunicat policial, una de les víctimes, que quan va arribar a Espanya era menor de 18 anys, va ser explotada durant 12 anys. La policia calcula que durant aquest temps els seus captors varen aconseguir, amb ella, més de 100.000 euros de beneficis. Quan les víctimes es negaven a prostituir-se o no aconseguien prou doblers, les coaccions arribaven fins al punt que el grup vexava i assotava els seus fills o altres familiars que eren a Guinea.

En l'operació policial s'han fet quatre escorcolls a immobles de Maó i del Castell, on també s'han fet les detencions. La Policia Nacional considera que la investigació ha servit per desmantellar una de les organitzacions dedicades al tràfic de dones i nines per a l'explotació sexual "més actives d'Espanya". El cos policial manté que, amb tot, continuen treballant per identificar la part del grup que operava des de Guinea Equatorial i que, per fer-ho, està en contacte amb les autoritats del país africà.

stats