Enquestes

Els joves catalans, els més masclistes: 6 de cada 10 asseguren que les dones posen denúncies falses

Una enquesta del CEO ratifica el gir cap a posicions més conservadores del jovent masculí, que se sent "discriminat"

4 min
Manifestació d'estudiants universitaris i de secundària el 8-M a Barcelona

BarcelonaLa percepció que les dones continuen patint discriminació per raó de gènere és compartida per tots els grups d'edat a Catalunya, excepte un: els nois catalans d'entre 16 i 24 anys que, segons l'última enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), són els que tenen actituds més bel·ligerants amb el feminisme. Les dades de l'estudi encara van més enllà: els nois de la generació Z creuen que la societat els discrimina per ser homes i que el feminisme "ha anat massa lluny".

Algunes dones posen denúncies falses per obtenir beneficis i fer mal a la seva parella
Percentatge de persones que estan d’acord amb l’afirmació, per gènere i franja d’edat

Els nois més joves són també els que expressen més suport a posicions que l'enquesta considera sexistes. Un 59% creu que algunes dones posen denúncies falses a les parelles per fer-los mal o obtenir beneficis econòmics, una opinió que no és majoritària en cap altra franja d'edat o sexe, ni tan sols entre els homes més grans de 65 anys (que se situen en segon lloc, amb un 47%). Cal tenir en compte que només el 0,0084% de totes les denúncies que s’interposen són falses, segons la Memòria de la Fiscalia General de l’Estat del 2022. A banda, per a un 47% dels nois de menys de 24 anys la crítica pels acudits masclistes és exagerada, un percentatge que se situa en el 42% entre els homes de més de 64 anys i en el 37% en els homes entre 35 i 49 anys.

Parlar tant d'assetjament sexual pot empitjorar les relacions personals entre homes i dones
Percentatge de persones que estan d’acord amb l’afirmació, per gènere i franja d’edat

El CEO detecta una esquerda entre les percepcions dels joves catalans en qüestió d'igualtat de gènere. Si els joves catalans són els més masclistes, les joves catalanes són les que més rebuig demostren davant aquestes actituds. Un exemple: un 45% dels nois més joves sostenen que situar l'assetjament sexual en el debat públic perjudica les relacions personals entre els dos sexes i, en canvi, aquesta actitud només és compartida per un 16% de les noies de la mateixa edat. L'enquesta mostra una correlació entre la tolerància al masclisme i els estudis: com més se'n tenen, més es tendeix a reaccionar-hi en contra.

És una tendència mundial

El director del CEO, Jordi Muñoz, ha explicat aquest dimecres en roda de premsa que les dades de l'Enquesta sobre valors a Catalunya 2023 confirmen la tendència dels joves catalans a inclinar-se per posicions més conservadores, un fenomen que ja s'havia detectat en altres enquestes –per exemple, en forma de suport a rebaixes fiscals encara que sigui a costa de reduir els serveis públics– i que s'està produint a escala mundial.

El moviment feminista ha anat massa lluny
Percentatge de persones que estan d’acord amb l’afirmació, per gènere i franja d’edat

Vox és el partit que més profit treu d'aquest gir de la joventut cap a la dreta: a Catalunya, el perfil de votant de Vox és el d'un noi i jove. Els simpatitzants de Vox són, de fet, els que més suport expressen a afirmacions que l'enquesta considera que són indicadors de "sexisme modern" i l'únic grup de votants que considera majoritàriament que són els homes (i no les dones) els que pateixen discriminació pel fet de ser-ho.

Percepció de la desigualtat entre homes i dones
Resultats expressats en un índex on 0 significa igualtat entre gèneres i un 5, molta desigualtat. Els números positius són percepció de desigualtat en perjudici de les dones i els negatius, en perjudici dels homes. Per gènere i franja d’edat

Per contra, els simpatitzants de la CUP i els dels comuns són els que estan més convençuts que persisteix la discriminació cap a les dones a la societat. Els votants cupaires puntuen amb un 7,5 sobre 10 aquesta discriminació, mentre que els dels comuns ho fan amb un 7,3. Els segueixen els d'ERC (6,8), Junts (6,6), el PSC (6,5), Cs, (5,8) i el PP (5,5). De mitjana, els catalans puntuen la desigualtat entre homes i dones amb un 6,4 en una escala on 10 representa una percepció de màxima discriminació en detriment de les dones i 0, en detriment dels homes. Les dones jubilades són les que consideren que hi ha més diferència per sexes en detriment seu.

La immigració preocupa als votants de Junts i Vox

El CEO també ha preguntat als catalans per les seves percepcions sobre la immigració. La majoria consideren que és positiva per a l'economia catalana, que enriqueix la vida cultural de Catalunya i que fa del país un millor lloc per viure-hi. Hi ha diferències per edats: els més joves i els més grans de 64 anys són més reticents a la immigració que els altres grups. Els simpatitzants de Junts són, juntament amb els de Vox, els que més consideren que la vida cultural "s'empobreix" amb la immigració i que fa de Catalunya un "lloc pitjor" per viure-hi. Un 73% dels votants de Vox consideren que "amb tanta immigració, un ja no se sent com a casa", percentatge que és del 50% en el cas dels del PP i del 48% en el cas de Junts.

L'enquesta deixa dades sobre altres percepcions socials a Catalunya: el divorci, l'eutanàsia, l'avortament i la transsexualitat són fets que els catalans consideren "justificables"; no els ho sembla, en canvi, ni drogar-se, ni colar-se al transport públic ni tenir una aventura fora del matrimoni (en una escala del 0 al 10, li posen una justificació de 3,5). A mig camí hi ha la prostitució, amb una nota de 4,8, i el suïcidi, amb un 4,7.

El retrat de Catalunya que fa el CEO és el d'una societat treballadora, desconfiada i cada vegada menys religiosa, que suspèn totes les institucions –inclosos els Parlaments– menys la policia i que posa una nota mitjana del 7,2 al seu nivell de satisfacció global amb la vida. Els més satisfets amb com els van les coses? Els votants de Cs, que puntuen la seva vida amb un 7,5.

stats