Societat 15/10/2021

Her Majesty The Green

La reina d'Anglaterra mostra el seu enuig per la inacció dels governs a l'hora d'aturar el canvi climàtic

3 min
La reina d'Anglaterra, dijous, a l'arribada al parlament de Gal·les

LondresAnava de rosa de cap a peus, però ja en diuen Her Majesty The Green: Sa Majestat Verda. La premsa britànica més popular no ha resistit el joc de paraules sonor entre The Queen i The Green per titllar Elisabet II de gran defensora de la causa ecològica global seguint els passos del seu fill, el príncep Carles. I és que la monarca ha mostrat en públic que la falta d'acció dels governs de tot el món a l'hora de posar remei al canvi climàtic és "irritant". Més ben dit, a l'hora de no posar-ne.

Després d'obrir aquest dijous el nou període de sessió de la Senedd, l'assemblea de Gal·les, a Cardiff, una càmera relativament indiscreta va filmar i retransmetre en directe, via streaming, Sa majestat, de 95 anys, mentre mantenia una conversa privada amb la seva jove, la duquessa de Cornualla, i Elin Jones, la presidenta de la cambra. Parlaven sobre la pròxima cimera del clima, la COP26, que s'obre el dia 1 de novembre a Glasgow, quan Elisabet II va dir: "Ho he estat escoltant tot sobre la COP. Encara no sé qui vindrà... Ni idea. Només sabem de persones que no venen... I és molt irritant quan parlen i parlen, però no fan res".

La presidenta Jones va respondre: "Exactament, i és un moment per fer-ho, i [més encara] veient el vostre net a la televisió aquest matí [per dijous] dient que no té sentit anar a l'espai, que hem de salvar la Terra". "Ho he llegit!", va contestar la reina, prou complaguda, en relació amb les crítiques declaracions del príncep Guillem sobre la segona aventura espacial de Jezz Bezos amb el capità Kirk.

Elisabet II es referia, entre altres possibles absències, al líder xinès, Xi Jinping, i al president rus, Vladímir Putin. Si bé encara no hi ha una confirmació oficial, és gairebé segur que no hi assistiran, fet que obre molts interrogants sobre els compromisos que puguin sortir-ne, de la cimera del clima. El primer ministre australià, Scott Morrison, ha anunciat tot just aquest matí que de divendres que finalment sí que hi participarà, un fet que no estava gens clar.

Que unes paraules privades de la reina d'Anglaterra es facin públiques és un fet pràcticament excepcional. En anys recents, només es poden recordar dues ocasions.

Incident diplomàtic

Quatre dies abans del referèndum d'independència d'Escòcia, el setembre del 2014, es van difondre uns comentaris de la monarca fets a la sortida de l'església, quan va dir a una de les parroquianes que també havien assistit al servei religiós: "Espero que la gent pensi seriosament sobre el futur", paraules que es van llegir com una inclinació cap al no a la secessió.

La segona gairebé desferma un incident diplomàtic, precisament amb Pequín. La reina va ser filmada el 2016 dient que els funcionaris xinesos havien tingut un comportament "molt groller" durant la visita d'estat del president Xi Jinping l'any anterior. Les paraules de la monarca van ser enregistrades mentre parlava amb una oficial de policia durant una festa al jardí del Palau de Buckingham. Li van presentar la comandant de Scotland Yard Lucy D'Orsi, que van introduir-la com la responsable de la seguretat durant la visita del president Xi al Regne Unit l'octubre de l'any anterior. Elisabet II va dir-li, molt sincerament: "Oh, mala sort!"

En una rara excepció, tenint en compte els seus 95 anys i que cada cop mostra més fragilitat –a Cardiff, dijous, es va presentar en públic per segona vegada amb un bastó–, la reina assistirà a una recepció diplomàtica amb motiu de la COP26, al qual s'afegiran el príncep de Gal·les, la duquessa de Cornualla i el duc i la duquessa de Cambridge, Guillem i Kate Middleton.

El príncep Carles i el príncep Guillem s'adreçaran als participants i s'espera que mantinguin converses amb els diferents líders mundials.

stats