Eivissa
Societat 14/09/2023

Empresas Matutes pretén restaurar una pedrera que no ha existit mai

El GEN-GOB ha denunciat la intenció dels nous propietaris d'aquest terreny de recuperar una operació que ja es va intentar fer el 2017 i que la justícia va aturar

Esther Cabezas
2 min
Localització de la pedrera

EivissaCan Escandell SL, societat vinculada al Grupo Empresas Matutes, manté les seves intencions de reactivar el projecte d'una pedrera a uns terrenys verges a Cas Capità (Sant Antoni) en els quals l'antic propietari ja intentà obrir una explotació, una operació que fou totalment desestimada per la justícia. El mes d'agost, el projecte va sortir a exposició pública sense que ni els veïns del Rafal Trobat ni el GEN (Grup d'Estudis de la Naturalesa), que entre el 2016 i el 2017 es personaren en el cas i guanyaren el procediment contra la construcció d'una pedrera, fossin convocats tal com indica la llei. El tràmit s'ha duit a terme com a projecte de recuperació paisatgística, encara que en realitat no hi ha cap pedrera, sinó que es tracta d'un projecte completament nou, però els ecologistes sospiten que es fa servir la fórmula de restauració perquè no es poden autoritzar noves pedreres a la zona.

La qüestió, assegura Joan Carles Palerm, del GEN, “és que nosaltres i els veïns ens hem assabentat per la premsa de tota aquesta operació, que està totalment fora de la legalitat, perquè no se'ns n'ha informat, per la qual cosa el procés és totalment nul. Així mateix, es va intentar fer el mes d'agost a través d'una direcció balear que ja no existeix, perquè les conselleries del nou Govern han canviat de departament aquests afers, motiu pel qual la màxima institució balear no està actuant correctament”.

Quan l'assumpte va sortir a la llum, l'entitat s'adonà que era el mateix terreny, a escassos 800 metres de la pedrera de Cas Capità, “en el qual hi ha bancals de cultiu abandonats que cobreixen els pins i la muntanya sense picar”, el qual es pretenia fer passar per un ús que no ha tingut mai. “La intenció real de la nova propietat és fer-hi una pedrera, cosa que ja s'intentà fer entre el 2016 i el 2017, perquè per recuperar-la fa falta que existeixi”, afirma Palerm.

El projecte seria fer bancals dels quals s'extraurien roca, grava i diversos materials de construcció i, posteriorment, s'omplirien amb arena, grava, graveta, blocs, pedres d'escullera i altres per a la seva recuperació; però per fer això és necessari fer primer la pedrera, assevera el representant del GEN. “L'única actuació que s'ha fet en aquest lloc ha estat l'adequació del terreny d'un bancal en el qual, segons sembla, l'anterior propietari tenia projectada la construcció d'un habitatge. Però mai no va demanar cap permís i no el va construir", afegeix.

Els plans de Can Escandell SL ho corroboren. L'empresa projecta en aquest terreny una producció útil anual de 192.500 tones de material, durant poc més de 31 anys, amb un valor total en vendes de 35,5 milions d'euros, segons ha publicat Diario de Ibiza.

Aquests terrenys es trobaven dins el Pla de mines que es va fer “els anys 40 o 50 del segle passat”, puntualitza Palerm. Però finalment mai no se'n va construir cap, en aquest lloc, i s'optà per altres punts de l'illa.

stats