Societat 12/12/2020

L’empitjorament de la pandèmia acosta Mallorca a la fase 4 de risc extrem

L’illa passa d’una incidència acumulada a 14 dies de 236 casos a 273 en una setmana. A escala de les Balears, aquest índex ja està per sobre de la mitjana estatal

Elena Navarro
4 min
L’empitjorament de la pandèmia acosta Mallorca a la fase 4 de risc extrem

Mentre que la pandèmia es contreu a la Península, a les Balears la situació va en direcció contrària i el virus es torna a estendre. La incidència acumulada a 14 dies (IA14) a les Illes torna a pujar després de tres setmanes encadenant baixades i ja se situa per sobre de la mitjana estatal: 237,4 casos per 100.000 habitants, enfront de 188,72. Així, les Balears han passat a ser la setena comunitat autònoma amb una incidència més alta, segons les dades del Ministeri de Sanitat abans del tancament d’aquest diari.

Els casos actius de coronavirus han batut rècords durant tota la setmana i divendres es varen situar en 4.622, la xifra més alta de tota la pandèmia, tal com es pot observar en el gràfic. La situació és especialment preocupant a Mallorca, on s’estan detectant la gran majoria dels casos nous i ha vist la seva incidència a 14 dies enfilar-se dels 235,5 casos als 272,9: un 16% més en tan sols set dies.

Amb aquestes xifres, l’illa està cada vegada més a prop de la fase 4 de l’escala de risc epidemiològic del Govern balear. En aquest sentit, val a dir que no només els contagis van a l’alça, sinó que també s’ha de tenir en compte que la davallada de la corba sempre és més lenta que l’ascens.

De fet, la incidència acumulada de 14 dies actual a Mallorca ja és la del nivell 4 de risc extrem, perquè aquesta fase comença a partir dels 250 casos per 100.000 persones. Així i tot, cal remarcar que Salut no només té en compte aquest índex per determinar si es canvia o no de fase. També es valoren altres variables, com la situació de les persones majors de 65 anys, la taxa de positivitat de les proves que es fan, l’ocupació dels hospitals -tant a planta com a UCI- i si els brots són controlats o disseminats.

L’altra illa en què els contagis s’acceleren és Menorca, que pràcticament veu doblada la seva IA14 de 95,3 contagis per 100.000 persones la setmana passada a 142,4 aquesta. En canvi, a Eivissa continua baixant la incidència (de 127,8 contagis a 99,4). També davalla a Formentera: de 57,8 infeccions passa a 33.

És aquest dilluns quan la Conselleria de Salut revisarà la situació sanitària i decidirà en quina escala de restriccions se situa cada illa. Amb vista a Nadal, encara que hi ha un acord amb el govern espanyol per permetre fins a 10 persones en els dies més assenyalats, la presidenta Francina Armengol no ha descartat endurir restriccions si la situació sanitària continua empitjorant.

Per ara, allò que és segur és que els turistes de comunitats autònomes amb una incidència igual o superior a 150 casos per 100.000 habitants hauran de dur una PCR negativa a partir del 20 de desembre per entrar a les Balears, tal com va anunciar la presidenta divendres. En el cas dels residents que tornen a les Illes, tenen tres opcions: fer-se una PCR en origen -que serà finançada pel Govern; fer-se un test d’antígens en arribar a les Balears o fer quarantena durant 10 dies a casa.

Es disparen els contagis a les residències

Per ara, la situació hospitalària continua estable -amb 193 ingressos a planta i 53 a l’UCI divendres-, però és previsible que l’increment de les infeccions s’acabi notant en el sistema de salut, sobretot en aquelles zones més copejades per la pandèmia.

De fet, l’increment de la corba ja s’ha percebut a les residències de gent gran, on s’han disparat els contagis la darrera setmana. En concret, les infeccions entre usuaris han augmentat un 61% i han passat de 36 a 93 residents amb contagi actiu en només set dies. En el cas dels professionals, la pujada és del 30,8% (de 45 treballadors afectats a 65). En el mateix període s’ha notificat una víctima mortal més en aquests centres i ja són 196 les persones que hi han perdut la vida des de l’inici de la pandèmia.

Si ens fixam en la IA14 per municipis, l’informe epidemiològic mostra que el poble amb l’índex més elevat és Fornalutx (1.212 casos per cada 100.000 habitants). El segueix sa Pobla (1.135,4 casos), Lloseta (718,1), Valldemossa (609,4) i Sóller (532,7). Cal recordar que dijous va acabar el cribratge massiu amb tests d’antígens a sa Pobla, amb un balanç de 5.852 proves i 53 persones positives. D’altra banda, Salut prepara cribratges amb tests ràpids a Lloseta, Sóller i Muro. En aquest darrer poble la incidència de les darreres dues setmanes no és tan alta com en els altres dos municipis (324,6 casos per 100.000 persones), però ha patit un fort augment de casos en la darrera setmana. Això es reflecteix en la IA a set dies, que és de 254,1 casos.

Una altra dada negativa és la taxa de positivitat en les proves PCR a persones sospitoses. Segons l’estudi epidemiològic, la darrera setmana la taxa és del 12,7% en el conjunt de les Balears. No s’arribava a aquest nivell des de mitjan setembre (quan era del 14,65). Pel que fa al risc de rebrot, registra un augment respecte de fa set dies i passa de 233 a 268,3. Tenint en compte que aquest valor mesura els possibles nous casos diagnosticables els propers 14 dies, es pot esperar una tendència a l’alça dels contagis les dues setmanes vinents. Quant als brots, se n’han detectat 28 la darrera setmana i el total des de març és de 428. La mitjana de casos per brot ha augmentat de 7 a 8: els mínims han registrat 3 casos i el màxim (cas de residència geriàtrica) va tenir un total de 94 casos associats.

stats