Societat 23/02/2018

El darrer fàrmac per a la dermatitis atòpica

La doctora resident de Son Espases Aniza Giacaman confirma l’èxit del Dupilumab

A. S.
2 min
Entre un 8% i un 20% dels pacients amb dermatitis atòpica són nins, assegura l’especialista Aniza Giacaman.

PalmaLa dermatitis atòpica és una malaltia crònica recurrent que es manifesta per brots i afecta molt la qualitat de vida dels pacients. De fet “els pot provocar ansietat, depressió i, fins i tot, alteracions de la son”, assenyala la resident de quart any de Dermatologia de l’Hospital Universitari de Son Espases, Aniza Giacaman, qui afirma que entre un 8% i un 20% dels pacients són infants, en la majoria dels quals la malaltia remet amb les mesures de tractament, però alguns esdevenen crònics. En un 2% dels casos, la patologia apareix en l’edat adulta, segons dades de prevalença de la malaltia a escala internacional.

Gran impacte en els pacients

L’impacte en la qualitat de vida “és similar al que causen altres malalties cròniques que es percebeen generalment debilitants, com la psoriasi, la fibrosi quística o la urticària”. El Dupilumab, un fàrmac aprovat per l’agència SDA dels Estats Units el març del 2017, té molts bons resultats en pacients que són resistents a altres tractaments, assegura Giacaman, qui afegeix que “després d’haver estat aprovat a Europa, estam en espera que es comercialitzi a Espanya”

El Dupilumab es reserva per als pacients amb dermatitis atòpica greu , perquè, en general, quan comences a tractar amb corticoides tòpics, (medicaments de segona línia) immunosupressors, la malaltia pot remetre. “

És un anticòs monoclonal que bloqueja les vies d’inflamació de la dermatitis atòpica. És una injecció que s’administra cada dues setmanes. De moment, el tractament tan sols està disponible per a l’ús en adults, no està autoritzat en infants, tot i que els estudis a llarg termini han demostrat que és un fàrmac segur”, assegura Giacaman.

Es un medicament biològic “que bloqueja la cascada de la inflamació”, detalla l’especialista.

La patologia es comença a tractar de manera multidisciplinària, afavorint la cura dela barrera cutània amb l’ús d’emolients i corticoides tòpics durant els períodes en què es manifesten els brots. També, amb fàrmacs sistèmics en els casos més greus i, aquí, a l’hospital, es fa l’Escola d’Atopia, en la qual els dermatòlegs i els pediatres expliquen als pares i als infants la fisiopatologia de la malaltia i els possibles tractaments que té. “Volem trencar mites sobre la malaltia. Pallassos, pediatres i dermatòlegs ajuden els pacients a tenir el control de la malaltia, a saber reconèixer-ne un brot, a tenir clar què han de fer, a reconèixer quan el pacient està en una fase d’èczemes i a perdre la por a l’ús dels corticoides, que són molt útils en aquests casos. Són l’esglaó bàsic del tractament”, conclou l’experta.

stats