Societat 31/01/2023

Cort retira més de 3.600 tones de residus del solar de Son Güells

L'actuació ha tingut un cost de més de 360.000 euros i es reclamarà a la propietat del solar

ARA Balears
2 min
El solar de Son Güells una vegada finalitzada la retirada de residus

PalmaL'Ajuntament de Palma ha presentat aquest dimarts la neteja del solar de Son Güells, una actuació que va finalitzar la setmana passada amb la recollida, classificació i transport a les plantes de tractament de 3.617,83 tones de materials diversos que s'havien anat acumulant durant anys en aquest solar. La intervenció ha tingut un cost de 364.903,28 euros, 131.668 dels quals corresponen a la neteja i 233.235, als costos de tractament a les plantes de Tirme, Mac Insular i altres gestors autoritzats. A més, l'import es reclamarà a la propietat del solar, que haurà de fer-se càrrec de la neteja i dels danys i perjudicis ocasionats, com correspon en els casos d’execució subsidiària.

En una nota de premsa, l'ajuntament ha explicat que la retirada de residus ha suposat la quasi completa eliminació del risc de contaminació del terreny per lixiviats. Pel que fa al solar de Son Güells, té 25.000 metres quadrats i està situat a la zona de l'Estadi Balear, entre el torrent de na Bàrbara i la finca de Son Fornari. Durant anys s'havien acumulat tones i tones de residus, especialment de construcció i demolició.

Son Güells abans de les tasques de neteja

En aquest sentit, l'àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament de Palma té un expedient obert per l'abocament de residus en aquest solar des del 2016, per informe de la Policia Local. En el marc de la tramitació de l'expedient, Cort va sol·licitar una investigació al Seprona el setembre de 2020.

D'aquesta manera, davant els riscos de contaminació que comporta aquesta acumulació de residus, per la generació i filtració de lixiviats, la proximitat al torrent de na Bàrbara i el risc d’incendis, el jutjat d’Instrucció número 4 va instar l’ajuntament a fer la neteja subsidiària del solar, per la manca d’actuació del propietari i els responsables de la situació.

Així, el setembre, l'ajuntament va adjudicar el servei de retirada, transport i tractament dels residus a Emaya, i el desembre es va tancar el solar per evitar nous abocaments i que l'empresa municipal pogués realitzar les tasques de desbrossament.

Els residus més abundants, segons ha detallat Cort, han estat els electrodomèstics, pneumàtics, vehicles, embarcacions i peces de vehicles, electrodomèstics, bidons i bombones, entre d'altres. A més, s'han retirat 24 tones de fibrociment i 51 tones d'altres residus perillosos. Una vegada es va finalitzar aquesta tasca, es col·locaren barreres de formigó per impedir l'accés de vehicles i que no es puguin produir més abocaments.

stats