Societat 14/01/2022

Cort apuja prop d'un 200% les ajudes de Benestar Social en dos anys, però cauen els beneficiaris

L'Ajuntament de Palma va subvencionar gairebé 7.000 famílies el 2021 amb 11,4 milions d'euros

ARA Balears
3 min
Famílies en situació de vulnerabilitat social

La pandèmia ha complicat encara més la situació de la població vulnerable i això es fa palès en les xifres de l'àrea de Benestar Social de l'Ajuntament de Palma: només entre el 2019 i el 2021 les ajudes a la ciutadania s'han incrementat un 182,6%, segons ha informat el regidor Antoni Noguera aquest divendres. En xifres absolutes, el Consistori va destinar 4.033.079,56 euros a aquest concepte fa dos anys, mentre que l'any passat aquesta xifra va ascendir als 11.396.648,16 euros, repartits entre unes 7.000 famílies. La dada, a més, ja havia pujat el 2020, quan va ser de 10.553.810,09 euros.

Concretament, dels 11,4 milions d'euros del 2021, 10,3 milions d'euros es varen dirigir a cobrir necessitats bàsiques de les famílies vulnerables de Palma –com ara menjar, productes d'higiene i material infantil de primera necessitat– i a habitatge –rebuts de lloguer, ajudes per cobrir deutes i prevenir desnonaments–, segons ha informat Europa Press. "Això vol dir que l'Ajuntament ha ajudat en el difícil dia a dia de les persones, sobretot en allò que es refereix a necessitats bàsiques, en especial habitatge", ha subratllat Noguera.

La resta de la partida econòmica s'ha repartit entre beques d'infància en risc (326.059,54 euros) i d'inserció formativolaboral (63.342,87 euros); integració (218.745,27 euros) i ajuts per cobrir despeses de manteniment de la llar (57.847,60 euros), sanitat (76.720,69 euros) i educació (45.886,87 euros), entre altres. Pel tinent de batle, aquestes xifres són "un indicador important per mostrar la vulnerabilitat de la població de Palma" i "l'important esforç que ha fet l'Ajuntament per ajudar tots aquells que s'han vist afectats per la crisi del covid-19".

Per la seva banda, la coordinadora de Benestar Social, Catalina Trobat, ha assegurat que "l'esforç per resoldre les necessitats de la ciutadania" ha anat més enllà de la competència municipal. "Hem estirat al màxim les ajudes d'emergència social, perquè el nivell de vida a Palma fa que les prestacions garantides no siguin suficients per a una vida digna en molts casos", ha destacat la coordinadora.

Més doblers, però menys famílies

Trobat també ha indicat que han passat d'atendre moltes necessitats puntuals el 2020 a estabilitzar el nombre de famílies que necessiten ajudes o un complement garantit dels seus ingressos. Això mateix explica el fet que l'any passat, tot i tenir més pressupost, s'hagi arribat a un menor nombre de famílies. "El 2020 es varen atendre més qüestions temporals, les quals es resolien de manera puntual, com ara retards en el pagament dels ERTO (Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació) o atur", ha manifestat.

"L'any 2021, les ajudes s'han estabilitzat en les 6.900 famílies pel fet que, d'una banda, Palma té el catàleg més alt d'Espanya i, per tant, tots aquells que cobren menys de 950 euros tenen dret a una ajuda. D'altra banda, perquè el Consistori s'ha convertit en un complement garantit d'ingressos continu i no en una ajuda puntual per als qui tenen ingressos de 500 o 600 euros, que són les xifres que solen tenir les rendes i prestacions, mitges jornades i ERTO; i, finalment, perquè ha augmentat 10 punts el percentatge de famílies que, tot i pensar que tenen la situació resolta, necessiten tornar a demanar ajuda en el mateix any", ha precisat.

Per Trobat, "el fet que Palma hagi concedit ajudes a un menor nombre de persones el 2021 és una cosa positiva, que reflecteix que, per sort, moltes d'elles estan sortint econòmicament de la crisi". També, ha afegit, que "els qui han quedat en la crisi s'han estabilitzat".

Finalment, ha recordat que els serveis socials municipals no sols concedeixen ajudes econòmiques, sinó que també presten un altre tipus d'assistència. Així, d'acord amb la memòria anual de l'any 2021, el 76% és el percentatge de la població que rep ajudes econòmiques. Mentrestant, el 24% restant, malgrat haver estat atesa per serveis municipals –com ara orientacions, serveis socioeducatius, acompanyaments psicològics o familiars–, no han rebut prestació dinerària. Això suposa que "el 2021 el total de persones ateses pels serveis socials municipals han estat 9.127, mentre que 6.941 han percebut una ajuda econòmica", ha conclòs.

stats