Tribunals

La corrupció envelleix sense trepitjar la presó

La lentitud de la justícia dilueix el ressò d’escàndols que acumulen anys d’espera abans de ser jutjats

Jordi Ribalaygue
4 min
La corrupció envelleix sense trepitjar la presó

BarcelonaBartomeu Muñoz evita posar els peus a Santa Coloma de Gramenet, d’on va ser alcalde fins que va sortir emmanillat de l’Ajuntament fa 11 anys i mig. També esquiva qui pugui recordar-li els fets que el duran a la presó. “Va decidir que no volia parlar amb ningú lligat a Santa Coloma poc després de la sentència”, explica una persona que va tractar-lo fins que l’exalcalde socialista va deixar de despenjar-li el telèfon. Muñoz va restringir el seu cercle quan l’Audiència Nacional va declarar-lo culpable el 2018 pel cas Pretòria, una trama de corrupció urbanística que va moure uns set milions d’euros entre suborns i guanys il·lícits. Tot i que el tribunal es va pronunciar fa gairebé tres anys contra una xarxa que es va gestar el 2002, encara no s’ha empresonat cap implicat.

El Tribunal Suprem va ratificar al desembre una pena de cinc anys i nou mesos per a Muñoz, que va rebre 1,1 milions d’euros de l’entramat. No obstant, no se sap quan ingressarà a presó, que no pot defugir després d’haver guanyat més de dos anys de coll mentre no es resolien els recursos. “Ara es tracta que s’iniciïn els tràmits d’execució de la sentència, que s’han anat retardant. Depèn de l’Audiència Nacional, però allò és com El castell de Kakfa”, comparen fonts judicials, que atribueixen la demora a una burocràcia encallada en els tràmits. També es va dictar una multa de 3,4 milions d’euros per a l’exalcalde que, segons el seu entorn, l’obligarà a declarar-se insolvent perquè, més enllà dels béns embargats, no podrà pagar-la sencera. El decomís, però, està pendent de practicar-se.

L'exalcalde de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz, en una imatge d'arxiu

La lentitud en administrar justícia ha diluït escàndols que han envellit als tribunals. Els inculpats del cas Palauvan trigar prop d’11 anys a començar a complir condemna i no hi ha data per al judici sobre el possible finançament irregular de CDC que es desgrana des del 2014. El cas Inipro amenaça amb presó l’exalcalde tarragoní Josep Fèlix Ballesteros en un judici pendent per un presumpte desviament de fons a favor del PSC de fa una dècada. Tampoc s’han jutjat els suposats suborns del cas Manga, que va sacsejar la demarcació de Girona fa vuit anys i que s’ha alentit mentre es discutia quin jutjat havia de portar-lo.

Jutjats col·lapsats

“Els jutjats normals estan pensats per a judicis ràpids de delictes quotidians, però no tenen eines per fer les investigacions exhaustives d’una macrocausa. Com que el col·lapse és sistèmic, tiren endavant el que tenen per la mà i les causes de corrupció es retarden -descriu una font judicial-. Es necessitarien funcionaris només per a aquests procediments, però no hi ha prou personal i no s’instrueixen correctament per falta de mitjans”, afegeix.

El cas Pretòria va trigar més de dos anys a començar a jutjar-se després que les indagacions en duressin set. Les dilacions indegudes del procés s’han traduït en rebaixes de condemna. Entre d’altres, se n’ha beneficiat l’exdiputat del PSC Luis García, Luigi : la Fiscalia va demanar 13 anys de reclusió però se n’hi han imposat poc més de quatre, després d’ocultar el cobrament de 5,8 milions il·lícits.

Les reduccions de condemna també planen sobre el cas Mercuri, que esquitxa l’exalcalde de Sabadell Manuel Bustos (PSC). “Hi ha risc perquè hi ha hagut una davallada tremenda de l’activitat al jutjat durant gairebé dos anys. Hem tingut canvis de jutges i de funcionaris que ha costat substituir. Els nous s’havien de posar al dia en una causa molt complexa”, diu l’advocat Raúl García Barroso, que representa l’acusació de Sabadell Lliure de Corrupció.

Manuel Bustos, alcalde de Sabadell, amb Pere Navarro, primer secretari del PSC

El lletrat adverteix de les dificultats perquè un jutjat ordinari compatibilitzi un sumari que va ramificar-se en més d’una trentena de derivades i les infraccions del dia a dia: “Hi ha una peça tancada fa més de tres anys a la qual li falta només la interlocutòria per anar a judici. El problema és treure una setmana de feina per fer només això perquè no comporti cap nul·litat. És difícil en un partit judicial col·lapsat i amb mitjans limitats. Des de fa uns mesos hi ha un jutge de reforç i es tiren endavant recursos acumulats. Però de tasca d’investigació, res”. En el Mercuri no s’ha empresonat cap acusat. Bustos en va tenir prou amb un curs per internet sobre anticorrupció per deslliurar-se de 16 mesos de reclusió per haver pressionat per col·locar una alt càrrec. El Suprem ha ratificat una altra sentència de tres anys contra ell per haver fet retirar multes a la dona i els fills, però queda al parer de l’Audiència si la materialitza. Es podria suspendre perquè són dues penes per cada sanció anul·lada inferiors a dos anys cadascuna, el límit perquè l’ingrés sigui ineludible. Fa poc l’excàrrec socialista Francisco Fernández ha admès que es va quedar 32.877 euros de diners públics que ha tornat a canvi que se’l dispensi de tres anys entre reixes.

Frustració i perjudicis

“Genera frustració”, diu García Barroso, que dona fe que un càrrec de la Federació de Municipis va rebutjar personar-se contra un presumpte ús indegut de fons de l’organisme perquè opinava que Bustos és un “cadàver polític”. “Són causes que comencen fortes però, a poc a poc, perden rellevància, passen a veure’s com un fet històric i no es recorden quan es vota”, troba.

També hi ha acusats que es consideren afectats. Jordi Soriano va ser regidor del PP a Sabadell i està pendent de ser jutjat per presumpta percepció de suborns. Nega les acusacions i es queixa que no s’hagin aclarit “fets de fa 14 anys” que, afirma, han perjudicat el seu projecte de crear la companyia aèria Andorra Airlines. El fet que se l’investigui va dissuadir inversors de participar-hi. “He hagut de fer un pas enrere i que d’altres agafin les regnes perquè era un llast -admet Soriano, que no comprèn una espera tan llarga per arribar a judici-: M’esmenten el cas Palau i em diuen que no tingui pressa, que això va lent”.

stats