Cant de la Sibil·la
Societat 19/12/2022

El Consell de Mallorca posa en marxa un projecte per enregistrar el cant de la Sibil·la a les 115 parròquies de l'illa

L'objectiu és obtenir una base de dades completa amb gravacions i imatges de les diferents versions del cant arreu de Mallorca

ARA Balears
2 min
Imatge d'arxiu d'una representació de la Sibil·la

PalmaEl Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca ha presentat aquest dilluns el projecte per enregistrar el cant de la Sibil·la, el qual preveu gravar, durant la Nit de Nadal, el càntic de les 115 parròquies que hi ha a l'illa. Segons ha explicat la institució insular en un comunicat, l'objectiu és obtenir una base de dades completa amb enregistraments i imatges de les diferents versions de la Sibil·la arreu de Mallorca. A més, el material resultant es vol adjuntar al projecte de patrimoni immaterial que ha posat en marxa la Direcció Insular de Patrimoni.

Cal tenir en compte que l'any 2021 es va fer una prova pilot i es varen enregistrar 12 sibil·les diferents. Ara, el projecte es fa extensible a tot Mallorca i es gravaran les particularitats del cant de cada una de les 115 parròquies de l'illa. El pressupost total que s'ha destinat a aquesta iniciativa és de 4.852 euros.

La vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, ha assenyalat que la "figura de la Sibil·la requereix dur a terme una sèrie d'activitats de difusió i divulgació". En referència a això, ha afegit que "aquesta iniciativa servirà per conèixer millor i divulgar un dels elements més destacats i més estimats de la festa de Nadal a Mallorca".

Cal recordar que el cant de la Sibil·la va ser declarat, l'any 2004, Bé d'Interès Cultural Immaterial, la màxima protecció que es pot atorgar a un bé cultural segons la legislació patrimonial autonòmica i estatal. Des del Consell han remarcat que tots els seus significats i significants culturals varen suposar que, el 2010, la Sibil·la passàs a formar part de la llista del Patrimoni Immaterial de la Unesco, fet que implica el reconeixement universal dels seus valors culturals.

Des d'aquell moment, el Consell va adquirir l'obligatorietat de dur a terme polítiques destinades a preservar i divulgar aquest cant tradicional. Així, enguany, amb la coordinació de la Fundació d'Amics del Patrimoni i la col·laboració dels responsables del patrimoni de la diòcesi, s'impulsa aquest projecte per enregistrar aquest cant a totes les esglésies de Mallorca. D'aquesta manera, es podrà crear un registre sonor ampli que doni un coneixement de les variants i particularitats locals, per enriquir la coneixença que ja es té sobre aquest element i ajudar a salvaguardar-lo.

stats