Residus
Societat 13/05/2023

Comença el porta a porta a Menorca: incerteses i resistències al projecte

El conseller insular de Medi Ambient parla d’augmentar l’actual 21% de recollida selectiva al 70% i reduir el volum de residus que acaben a l’abocador

Ivan Martín
4 min
Un operari a la planta de reciclatge de Milà.

MaóMenorca genera més de 3.000 tones de residus diàries, una xifra que s’incrementa en els mesos de temporada alta. Ara inicia la recollida selectiva de residus, el repte mediambiental més rellevant que afronta la societat insular i que s’estendrà durant els pròxims anys. Començarà a Ferreries i a les urbanitzacions de Cala Galdana i Serpentona (Ciutadella), i centrarà la recollida en cinc fraccions separades per dies i hores determinades. Els primers a estrenar-se són els comerços, indústries, bars i restaurants.

Les exigències mediambientals i climàtiques obliguen a prendre mesures i, en aquest sentit, la Conselleria de Medi Ambient i Reserva de la Biosfera treballa des de fa anys. El conseller Bep Juaneda destaca com a fita “històrica” la recollida porta a porta, tot i que és conscient que el camí a recórrer és llarg i que s’anirà implantant a la totalitat de l’illa de manera progressiva: “Maó i es Castell començaran després de l’estiu, mentre que la resta de municipis s’estrenen amb la part comercial i d’aquí a dos o tres anys, amb la domiciliària”.

Actualment el percentatge de recollida selectiva a tota l’illa se situa en el 21% i l’objectiu és augmentar-lo de manera significativa. Així, Menorca tindrà un model que garantirà que el 70% dels residus estiguin separats per les categories habituals, fet que en reduirà considerablement el volum que acaba a l’abocador. Juaneda recorda que els establiments estaven acostumats a aquest sistema perquè ho feien amb les fraccions de cartó i vidre, i ara s’hi afegeixen els fems orgànics i els envasos. “És lògic que hi hagi dubtes i incerteses inicials, però és molt important reduir el volum de residus. I com que els productes locals en generen menys, cal apostar-hi”, afirma el conseller insular.

El mateix procés que a Mallorca

Tot projecte nou comporta certes alteracions, canvi d’hàbits i les conegudes ‘resistències’. En tot cas, el procés de Menorca és el mateix que se segueix a Mallorca, segons explica Joan Martorell, director tècnic de Gram Sostenibilitat, una empresa que participa en la implantació en ambdues illes. “A Mallorca ens va costar en la fase inicial d’implantació, però al final els municipis s’adapten als dies de recollida orgànica i als horaris”, comenta Martorell. “Quan es genera un canvi, es produeixen resistències que cal gestionar i sobretot s’ha de fer que aquestes situacions particulars no afectin el projecte global que representa la recollida selectiva”, afegeix. Martorell creu que el procés a Menorca s’anirà introduint de manera eficient, seguint un sistema de recollida que es va implantar l’any 2006 a Esporles. “Aquest municipi va ser molt pioner. Ara bé, és veritat que l’experiència a Menorca arriba amb sis anys de retard”, admet.

La tasca informativa és un dels aspectes més importants de l’operativa i l’Ajuntament de Ferreries i el Consell de Menorca ho fan de manera coordinada per traslladar els horaris de recollida i el funcionament.

De fet, els primers a queixar-se han estat les associacions de comerç i restauració. El president que agrupa els Comerciants de Menorca (Ascome), Vicente Cajuso, diu que ha faltat diàleg i acusa els ajuntaments de no informar sobre el procés: “Una mesura d’aquestes dimensions requereix mantenir informades les parts afectades i, al mateix temps, més consens i debat. Ho veig complicat i crec que representa tornar enrere”, opina.

Per la seva banda, el president de l’Associació de Cafeteries, Bars i Restaurants de PIME Menorca, Antoni Sansaloni, no entén com és que els dissabtes no es farà la recollida de fems orgànics: “Els divendres i els dissabtes són els dies que feim més feina”, adverteix. A més, la recollida de llaunes i de plàstic es fa dues vegades a la setmana i, segons Sansaloni, no tots els comerços tenen un espai per emmagatzemar els recipients. Considera que “la iniciativa és bona”, però creu que “s’ha de conscienciar més la gent perquè sigui la mateixa gent la que duguin els recipients als iglús quan no hi ha servei”.

Horaris amb discrepància

El tema dels horaris tampoc convenç la patronal, ja que la recollida es produirà entre les 12.00 i les 13.00 hores, un franja que en els darrers anys és molt profitosa per acollir turistes francesos. “No és una bona idea tenir els camions de reciclatge a les portes dels comerços mentre el client dina. Falta sensibilitat envers el turisme”, opina Sansaloni.

Per part seva, Joan Martorell matisa que els plecs dels contractes ja adjudicats són millorables “relativament”, atès que s’han tret amb aquests horaris i “s’han de respectar”. De tota manera, segons afirma, sempre hi ha la possibilitat d’introduir-hi modificacions “en un futur, quan es tregui un contracte nou”. En qualsevol cas, el director tècnic de Gram Sostenibilitat recorda que són horaris i freqüències habituals i que fins que no es posi en marxa l’operatiu no se sabrà amb certesa els punts que cal reforçar o modificar. “L’horari de la recollida orgànica sí que podria ser nocturn, però hi ha molts llocs on funcionen així i no passa res, els establiments han acabat adaptant-se a la situació”, afirma. Cal remarcar que el fet que primer s’abordin les indústries i fàbriques i després els comerços i restaurants provocarà, segons Martorell, que “difícilment veurem contenidors al portal a les 13.00 h”. Considera l’expert que “s’ha de tenir paciència i regular-ho d’acord amb el funcionament”.

stats