Salut
Societat 12/05/2023

Cantar després d'un tumor cerebral

Ramon Mirabet, Elena Gadel, Manu Guix, Marina Rosell, Antonio Orozco, Estopa i Gerard Quintana organitzen un concert amb pacients de tumor cerebral

Elisenda Forés Català
2 min
El Concert Simfonia dels Herois al Teatre Joventut de l'Hospitalet de Llobregat

BarcelonaQue la música pot servir com a eina terapèutica i com a canalitzadora emocional és el que ha demostrat el cap del Servei de Neurocirurgia de l’Hospital Universitari de Bellvitge, el doctor Andreu Gabarrós, amb el seu projecte de la Simfonia dels Herois. La iniciativa combina la seva feina de cirurgià cerebral i la seva passió, la música, per impulsar un concert solidari que es va materialitzar aquest dijous i que va reunir artistes com Ramon Mirabet, Elena Gadel, Manu Guix, Marina Rosell, Antonio Orozco, Estopa i Gerard Quintana. El cartell de l'espectacle al Teatre Joventut de l’Hospitalet de Llobregat el completaven uns artistes molt especials, els mateixos pacients oncològics de l'Hospital de Bellvitge.

Gabarrós va donar forma al projecte després d'observar durant hores i hores de visites i revisions als seus pacients amb tumors cerebrals que molts compartien la passió per la música. Segons el neuròleg –que també és lletrista, teclista i vocalista de la banda de rock Dorigen–, tot aquest lligam afavoria "l'empatia i la proximitat" entre pacients i metge en moments difícils. En aquest cas, a més, que els pacients posin la veu a alguns dels temes ajuda a trencar l'estigma per les persones que han tingut un tumor cerebral.

El doctor Gabarrós, Estopa i pacients de l'Hospital de Bellvitge al concert de la Simfonia dels Herois

Del disc al documental

La idea del doctor Gabarrós va agradar tant a l'Hospital de Bellvitge que van voler-la integrar com un projecte institucional i, per tant, augmentar la dimensió de la Simfonia dels Herois. Així doncs, el que va néixer com una sinergia musical entre doctor i pacients ara s'ha convertit també en una iniciativa cinematogràfica amb la idea de fer un documental, que està previst que s'estreni al setembre. Durant el concert de dijous es van emetre algunes imatges en exclusiva que ja s'han començat a gravar i el mateix esdeveniment musical s'incorporarà com a part final del documental.

S'espera que el projecte serveixi per millorar l'esperança i la qualitat de vida dels pacients que tenen tumors cerebrals, com va ser el cas del pare del cantant Ramon Mirabet, que era un dels pacients del doctor Gabarrós i que va morir l'any passat després de quasi vint anys des de la detecció. Mirabet va destacar que la investigació i els professionals sanitaris "regalen temps" no només quan atenen els malalts, sinó també als familiars. El músic català va afegir que participant en el projecte solidari sentia que ell mateix regalava temps al seu pare i se sentia "com un pacient més".

stats