Activitat econòmica

Barcelona veta nous supermercats fantasma i relega les cuines als polígons

La regulació municipal també obligarà bars i restaurants a demanar una llicència per repartir a domicili

Gerard Mira
3 min
85f27e45 3b3b 4977 8772 caa7646ecb28 16 9 aspect ratio 800w 0

BarcelonaLa polèmica generada, ara fa un any, per l'aparició dels primers dos projectes de macrocuines fantasma a Barcelona va portar l'Ajuntament a dictar un fre per a aquesta activitat, amb una suspensió de llicències per a negocis d'aquest tipus. Però després van arribar, també, els anomenats supermercats fantasma, que són els magatzems on es preparen les compres online per poder-les distribuir als domicilis i que no estan vinculats a cap botiga. Ara el govern de Colau ha anunciat una nova regulació que prohibeix els supermercats d'aquest tipus –tot i que no pot actuar sobre els que ja hi ha en funcionament– i relega les cuina fantasma a zones industrials i amb condicions molt restrictives: en carrers d'amplada superior als 25 metres, quan no estiguin ubicades al costat d'un habitatge i amb un radi de més 400 metres entre elles. Se'n podran obrir en aquestes condicions als polígons de la Zona Franca i al Besòs, però no al 22@, que no es considera una zona aïllada. Els projectes ja aturats a Sant Martí i a les Corts no tiraran endavant perquè no compleixen els requisits fixats.

"Ni un sol supermercat fantasma més, i de cuines, poques i allunyades dels barris", ha avisat la tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz, que ha contraposat aquests negocis al comerç de barri. El pla també regula el repartiment a domicili de bars i restaurants, que ara no està recollit en les llicències d'aquests locals i que és una pràctica que s'ha disparat amb la pandèmia. El que es fa ara és reconèixer aquesta activitat però establir que caldrà demanar una llicència especifica per poder mantenir el repartiment a domicili i que els locals més grans hauran de tenir un espai reservat a dins per acollir els repartidors i que puguin descansar o anar al lavabo.

El 80% dels locals de la ciutat tenen una superfície inferior als 150 metres quadrats, i aquests no hauran de fer una reserva d'espai a l'interior pensada per al repartiment, amb l'única excepció dels locals situats en carrers pacificats. Els més grans, el 20% restant, hauran de tenir un espai cinc metres quadrats per cada 100 metres per garantir la feina dels repartidors sense ocupar el carrer. Aquests espais serviran tant per a l'estada i descans dels treballadors com per estacionar-hi vehicles de mobilitat personal com patinets o bicicletes. "Volem donar resposta a l'ocupació que viuen les voreres amb les acumulacions davant dels locals, millorar les condicions laborals dels treballadors, que molts d'ells probablement no tenen ni un espai per anar al lavabo ni on descansar, i regular aquest model perquè encaixi amb el que tenim per a la ciutat", explica la regidora de comerç, Montserrat Ballarín.

El pla també afecta els locals de plats preparats: es limita el nombre de nous locals d'aquest tipus a un sol establiment en un radi de 100 metres i no podran estar en carrers de menys de set metres d’amplada ni superar els 300 metes quadrats. Aquests negocis també hauran de fer reserva de metres quadrats per al repartiment, com els bars i els restaurants. Les cuines fantasma que sí que puguin obrir, que seran poques, també haurà de tenir un espai interior reservat per al repartiment: 10 metres per cada 100.

Tots els locals disposaran de dos anys de moratòria un cop formalitzada la llicència per poder adaptar-se als nous requisits. L'aprovació inicial del text és vigent ja aquest divendres i, a partir d'aquí, l'Ajuntament tindrà un any per fer-ne l'aprovació definitiva, i quan això passi s'obrirà el període de dos anys per fer les obres als locals.

Pactat amb ERC

El govern municipal ha presentat el nou pla estratègic per al sector al costat del grup municipal d'ERC, que l'any passat ja va instar a posar ordre al sector i que ara s'ha erigit novament en soci de Colau per tirar endavant aquest pla d'usos. "Barcelona no pot ser una ciutat fantasma. Davant d'una nova amenaça al comerç de proximitat, calia actuar, i per això estem aquí", ha defensat el portaveu d'ERC a la ciutat, Jordi Coronas, que ha admès que el que es fa ara és un primer pas i que ara caldrà desenvolupar-lo. La Generalitat ja ha anunciat que regularà la distribució des del centre logístic al client, l'anomenada última milla, i que vol resoldre la inseguretat jurídica de negocis com les cuines i els supermercats fantasma. L'Ajuntament de Barcelona està expectant d'aquesta regulació i confia que anirà en la mateixa direcció del pla municipal.

stats