Distribució renda
Societat 30/10/2023

Les Balears, l'única comunitat d'Espanya que no té cap municipi pobre

La radiografia de la distribució de riquesa de l'INE situa les Illes a la zona mitjana-alta d'ingressos

2 min
Les Balears lideren el creixement de població de l'Estat.

PalmaLes Balears son l'única comunitat autònoma de l'Estat que no té cap municipi pobre, de renda baixa, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Per darrere de les Illes hi ha el País Basc, amb només un 0,8% dels municipis de renda baixa; Navarra, amb un 2,9%, i Catalunya, amb un 3,5%. A l'altra banda s'hi situen Múrcia, Andalusia i Extremadura, amb un 87%, un 83,7% i un 82%, respectivament, de municipis de renda baixa.

En canvi, ja fa uns anys que les Balears no se situen a la part més alta de la classificació de renda municipal, ja que només un 25% dels pobles illencs figura entre els més rics –els que tenen una renda mitjana per habitant de més de 14.443 euros anuals–, mentre que en el cas del País Basc un 84% dels seus municipis sí que ho són, una taxa que a Navarra és del 66%. Catalunya, amb un 44,4% dels municipis entre els de més renda, i Madrid, amb un 35%, completen la llista de les comunitats amb més pobles de renda elevada. La major part dels ajuntaments de les Balears, un 53%, tenen una renda mitjana-alta i un 20% tenen renda mitjana-baixa. Segons l'estadística publicada aquest dilluns per l'INE, la renda mitjana dels ciutadans de les Balears va ser de 13.468 euros l'any 2021 –l'estudi només té en compte els municipis de més de 2.000 habitants, lluny dels 16.887 dels habitants de Guipúscoa.

Cap entre els més rics

Cap dels ajuntaments de les Balears figura entre els 30 de major renda d'Espanya, que són principalment catalans, navarresos i bascos. El primer de la llista és Pozuelo de Alarcón, on els ingressos mitjans se situen per damunt dels 27.000 euros anuals, molt lluny dels 8.423 de Cambril (Jaén), el municipi amb menor renda mitjana de tot Espanya. En el cas de les Illes, Escorca és el municipi amb una renda mitjana per persona més elevada, amb 19.311 euros anuals, seguit de Valldemossa, amb 18.144.

L'estudi fet per l'INE va més enllà i, en el cas de les capitals, estudia les seccions censals per determinar la distribució desigual de renda amb major detall. Una vegada més, els bascos lideren la classificació amb el 54% de les seves seccions censals amb rendes netes per persona elevades, seguits de Madrid. Les Balears només tenen un 10% de les seves seccions censals dins la categoria de majors ingressos.

La classificació per províncies també demostra com les Illes han anat perdent renda mitjana, ja que amb les dades de 2021 –les darreres disponibles– ocupen la quinzena posició entre les 50 de l'Estat. Les industrials, amb molta diferència, ocupen les primeres places, mentre que les més dedicades al turisme assoleixen posicions més bé moderades.

stats