Societat 02/02/2023

Les Balears crearan un comitè de crisi per tractar casos de feminicidi

L'objectiu és analitzar la situació dels casos de violència de gènere a les Illes i cercar nous mecanismes per millorar-ne la detecció i l'atenció a les víctimes

ARA Balears
2 min
Les Illes Balears lideren la taxa de violència masclista.

PalmaLes Balears crearan un comitè de crisi autonòmic que es reunirà en casos de feminicidi, temptativa de feminicidi o en casos de feminicidi frustrats. Així s'ha acordat aquest dijous després d'una reunió entre la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, i representants dels consells insulars i de la FELIB, per tal d'analitzar la situació dels casos de violència de gènere a les Balears i cercar nous mecanismes per millorar-ne la detecció i l'atenció a les víctimes.

Segons ha explicat Europa Press, la reunió també ha servit per traslladar les conclusions del comitè de crisi del Ministeri d'Igualtat del 27 de gener, que va analitzar els assassinats de nou dones, cinc de les quals tenien interposada una denúncia contra l'agressor, tot i que les dues finalment la varen retirar.

Segons ha assenyalat en una nota de premsa, entre algunes de les conclusions a les quals es va arribar, destaca la importància dels acompanyaments a les dones perquè no vagin totes soles a interposar la denúncia i la necessitat d'una major implicació de l'entorn de les víctimes. També, en els casos d'alt risc, que els jutges tinguin en compte aquest escenari a l'hora de suspendre la pena de presó amb una sentència de conformitat.

Garrido ha subratllat que l'objectiu és abordar de manera transversal la violència cap a les dones i fer un plantejament conjunt per poder oferir millores i més recursos a les víctimes de violència masclista. En aquest sentit, durant la reunió s'han explicat les tres propostes que es varen traslladar al Ministeri per part de les Balears i que varen ser acceptades.

Segons han apuntat, la primera és la realització d'un estudi psicològic del context de la víctima per comprovar si, havent-hi indicis de maltractament, no s'han detectat per part dels familiars o companys de feina, entre d'altres.

D'aquesta manera, conèixer aquest context, com ara les coincidències i similituds entre alguns casos, permetria poder incidir més directament en aquestes dones més vulnerables, segons han indicat.

En segon lloc, es va proposar estudiar la relació entre els procediments judicials de família i la violència que s'acaba generant per situacions derivades de l'impagament de la pensió de manutenció.

En darrer lloc, es va exposar el sistema de semàfor d'indicadors del Servei de 24 hores de l'IB-Dona, que ha permès detectar víctimes vulnerables i susceptibles de ser agredides de nou i realitzar més de 900 seguiments des que es va posar en marxa. A més, gràcies a un seguiment, que autoritza la víctima, mitjançant cridades telefòniques periòdiques, s'eviten situacions de risc que poden acabar derivant en agressió.

stats