Societat 24/08/2020

La segona onada del coronavirus ja impacta les Illes Balears

El portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses, Javier Arranz, assegura que les Illes es troben en una "crescuda important" de casos de covid-19 mentre augmenten els ingressos als hospitals

A. Tarragó
3 min
Laboratori de Microbiologia de l'hospital de Son Espases on fan les proves del covid-19

PalmaEl portaveu del Comitè de Gestió de Malalties Infeccioses del Govern, Javier Arranz, ha reconegut aquest dilluns que a les Illes Balears ja hi ha una "segona onada" de contagis de coronavirus. Arranz ha explicat que hi ha una "crescuda important" de casos positius que "durarà uns dies". El nombre de persones ingressades per covid-19 a l'Arxipèlag ha augmentat un 43% durant el cap de setmana: ha passat de 191 a 252. La xifra d'ingressos a les Unitats de Cures Intensives ha crescut de 23 a 33 entre divendres i dilluns.

L'expert no descarta que durant aquesta setmana el Govern apliqui noves mesures restrictives, com ara limitacions d'aforament o de reunions socials. Abans de tot, ha precisat Arranz, "cal saber fins a quin punt les de la setmana passada han estat efectives per controlar la infecció", perquè "el virus tarda 14 dies a manifestar-se". Per ara, puntualitza, no es recomana "una limitació de mobilitat", però sí "l'ús de la mascareta a les terrasses i bars".

La Conselleria de Salut ha informat que entre divendres i dilluns s'han detectat 352 casos més de coronavirus a les Illes, de manera que l'Arxipèlag arriba ja als 5.801 positius d'ençà que va començar la pandèmia. D'aquests casos comunicats, 5.055 corresponen a Mallorca, 154 a Menorca, 448 a Eivissa i 39 a Formentera. Quant als curats, Salut ha comunicat que la xifra ja ascendeix a les 4.000 persones, 526 més que divendres. Així mateix, el Servei d'Epidemiologia no ha notificat cap defunció per covid-19 durant el cap de setmana i la xifra es manté en 234.

Per illes, les persones hospitalitzades ascendeixen a 222 a Mallorca –26 de les quals, per causes socials, no mèdiques– i 27 d'aquestes estan a l'UCI. A més, 3.872 reben atenció domiciliària per part del servei d'atenció primària. A Menorca hi ha 4 persones ingressades a l'Hospital Mateu Orfila, cap a UCI, i altres 110 són al domicili ateses per atenció primària. A Eivissa, són 26 les persones hospitalitzades, 6, a UCI, i 375 casos confirmats seguits al domicili, mentre que a Formentera n'hi ha 35 més.

Sisena comunitat en proves PCR

El portaveu autonòmic ha recordat que les Balears són la sisena comunitat on es fan més proves PCR per cada 1.000 habitants, amb una taxa de 144. En total se n'han fet 179.830, juntament amb 10.848 tests ràpids d'anticossos i 36.860 serologies. Moltes d'aquestes proves, adverteix, "estan sent positives" i per això ha explicat que es pot afirmar que hi està havent "una transmissió comunitària mantinguda".

A hores d'ara, els dos focus més importants, ha explicat Arranz en una roda de premsa, són a les residències i entre el personal sanitari, sector en què hi ha 151 contagis actius (130 a Mallorca, 1 a Menorca i 20 a les Pitiüses) i 412 persones en vigilància (339 a Mallorca, 1 a Menorca i 72 a les Pitiüses) per haver estat en contacte amb casos positius. En total, s'han notificat 468 casos entre el personal sanitari d'ençà que va començar la pandèmia.

Als centres per a la gent gran, hi ha 24 residents afectats, 7 dels quals estan ingressats. D'aquests, 22 es troben a Verge de l'Esperança, un a Seniors Montuïri i un a Sèniors Can Picafort. Entre els professionals d'aquests centres hi ha 23 treballadors positius actius a residències de Mallorca, 2 a Eivissa (Can Blai i Cas Serres) i 1 a Menorca (Es Ramal). A les residències per a persones amb discapacitat hi ha 1 professional positiu.

En qualsevol cas, el membre de la Conselleria ha indicat que "els casos que tenim no són iguals" que els de març: "No és tant un augment desmesurat de morts i pacients, sinó una transmissió de molts casos lleus". Arranz ha matisat que no es tracta que "la població ho hagi fet malament", però avisa que "cal millorar l'actuació que estam tenint" davant el virus.

Responsabilitat de tothom

En referència a l'increment d'ingressos a l'UCI, l'expert ha lamentat que, "sens dubte, una part d'aquestes persones ens deixaran, moriran, això és un risc clar". Davant això, "no hi ha cap excusa per no detenir la transmissió, tenint en compte que la responsabilitat és de tothom, dels sanitaris i dels polítics, però de la població també".

Arranz ha transmès els tres punts que més preocupen el Govern davant l'augment de la transmissió: les terrasses, les reunions socials i les "activitats de risc" dels joves. Així, el portaveu ha instat a "intentar posar-se la mascareta" la gent que vulgui estar a les terrasses tot i haver acabat la seva consumició i a reduir els grups de persones que acudeixen a les reunions familiars.

Una vegada més, el discurs més dur ha estat dirigit cap als joves que "decideixen fer activitats de risc", com ara "compartir begudes, no mantenir cap mena de distanciament o tocar-se". El professional ha manifestat, en aquest sentit, que "els asimptomàtics que s'estan diagnosticant o que estan a punt de tenir símptomes són els responsables de la transmissió comunitària".

stats